На знімку: голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко вручає сертифікат психологу Ліні Сторожук.

Цю програму реалізували відповідно до трьохсторонньої угоди між МЗС Республіки Польща, КНП «Госпіталь ветеранів війни» Житомирської обласної ради та 23-м військово-медичним госпіталем м. Льондек-Здруй, на базі якого дванадцять психологів із Житомирської та Вінницької областей проходили відповідне навчання і стажування та проводили практичні консультації з польськими військовими.

Сертифікати міжнародного зразка учасникам програми вручили генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі, заступник міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко, головний лікар КНП «Госпіталь ветеранів війни» Житомирської обласної ради Павло Журбенко і голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко, які долучилися до обговорення підсумків проекту.

«Ваші військові захищають Україну. Вони також у певному сенсі захищають і Європу від російської агресії», — зазначив Дамян Цярціньскі й наголосив, що українських психологів навчали досвідчені спеціалісти, адже перед Польщею питання реабілітації військовослужбовців, які поверталися з операцій НАТО в Іраку та Афганістані, постало ще 20 років тому. Загалом завдяки програмі фаховою психологічною допомогою вдалося охопити майже 50 тисяч учасників бойових дій, які брали і беруть участь в АТО/ООС.

Нині підготовлені психологи також активно залучаються до викладацької діяльності у вишах, зокрема в Державному університеті «Житомирська політехніка». А найголовніший результат роботи учасників програми, на думку Павла Журбенка, це відсутність у регіоні суїцидів серед учасників бойових дій, які пройшли лікування та реабілітацію у рамках проекту. 

Як інформує Житомирська ОДА, в майбутньому планується далі розвивати цей напрямок роботи і нові програми міжнародної співпраці за сприяння Генерального консульства Республіки Польща в м. Вінниця.

Фото з сайту Житомирської обласної ради.