Учора вітчизняне Мінохоронздоров’я оголосило про старт COVID-вакцинації. За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, перші дози вакцин рано-вранці відправили в регіони, і вакцинація почалася в семи областях «згідно з планом». Чиновник стверджує: Україна забезпечена імунопрофілактичними препаратами для першого й другого етапу антиковідної прищеплювальної кампанії.

Першим в Україні вакцинувався лікар-реаніматолог Євген Горенко, який працює в ковідному відділенні Черкаської обласної лікарні. Про це на сторінці у Фейсбуці повідомив голова Черкаської ОДА Олександр Скічко.

Відповідно до плану МОЗ, вакцинація відбуватиметься в п’ять етапів. На першому етапі щеплення отримають медпрацівники й персонал, який надає допомогу хворим на COVID; на другому — люди з високим ризиком інфікування (соцпрацівники, особи старші 80 років, інші медпрацівники); на третьому — люди з високим ризиком інфікування і ті, хто працює в ДСНС, СБУ, поліції, навчальних закладах; на четвертому — громадяни віком від 60 до 64 років, а також ті, хто має супутні захворювання; і на п’ятому етапі вакцинуватимуть решту категорій населення.

Водночас від учорашнього дня на території країни «увімкнули» адаптивний карантин і «жовтий» рівень епідеміологічної небезпеки, крім кількох областей. Йдеться про обмеження, що діють нині, з певними послабленнями. Зокрема, буде дозволено установам громадського харчування працювати на годину довше — до 00.00, відвідувати навчальні заклади групами більш як 20 осіб.