Про це йдеться у листі спеціальної доповідачки ООН, фрагменти якого днями оприлюднили на сайті Верховного комісара ООН з прав людини, повідомляє «Європейська правда».

«Невідповідності в офіційних поясненнях виглядають так, ніби мають на меті спричинити максимальну плутанину та мінімальну ясність. Вони виглядають надуманими для того, щоб спантеличувати», — стверджує Агнес Калламар, спеціальний доповідач з позасудових та свавільних страт.

Доповідачка зазначає, що в грудні 2020 року звернулася до уряду Ірану зі своїми спостереженнями та запитаннями щодо загибелі літака, але досі чекає на відповідь. На її думку, пояснення Ірану щодо того, чому Корпус вартових ісламської революції помилково поцілив у цивільний літак, містить забагато суперечностей. Зокрема, Іран стверджує про помилкове визначення цілі, але не наводить пояснення, як сталася ця помилка радара; чому військові не використали стандартні процедури перевірки літака, як висота польоту, кут набору чи скидання висоти, швидкість, розмір тощо; якою була комунікація з військовими щодо цивільних літаків.

Варто відзначити, що це не перший закид Ірану стосовно відсутності конструктивного діалогу в справі розслідування авіакатастрофи. МЗС України навіть погрожувало іранським посадовцям міжнародним судом ООН через те, що ті місяцями не передавали на дослідження «чорні скриньки» збитого «Боїнга». За весь минулий рік вдалося провести лише два раунди переговорів з приводу аварії, і ті відбулися за зачиненими дверима. Тим часом родини загиблих чекають справедливості й компенсацій.

Нагадаємо, пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран — Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані одразу після зльоту вранці 8 січня 2020 року. На борту перебували 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Іранська влада визнала, що літак помилково збили військові.

Вл. інф.