Директор санаторію «Лісова пісня» Руслана Дибель.

У Ковелі, поблизу якого, в селі Колодяжне, була родинна садиба Косачів, є готель «Лісова пісня», на озері Нечимному, що його пізнаємо з цього відомого твору, з 2004 року функціонує музей «Лісової пісні» і, нарешті, на озері Пісочному, в Шацькому національному природному парку, є санаторій «Лісова пісня».

Тож як живе сьогодні єдиний в Шацькому озерному краї, який планують зробити всеукраїнською здравницею, санаторій? Як виживає в умовах пандемії комунальний санаторій «Лісова пісня», котрий має вищу акредитаційну категорію і Сертифікат ISO 9001:2015? Він є єдиною оздоровницею такого рівня в Шацькому поозер’ї, що претендує на присвоєння йому статусу курорту. Дізнатися про це мали змогу депутати обласної ради на засіданні майнової комісії, на якому заслухали звіт директора санаторію заслуженого лікаря України Руслани Дибель.

За останні три роки, упродовж яких вона керує санаторієм, а до того сімнадцять років — працювала начмедом, вдалося вже чимало зробити: реконструювали приміщення відділу маркетингу, оновили автобусну зупинку, капітально відремонтували понад 30 номерів, коридори, холи, розпочали ремонт їдальні, утеплили лікувальний корпус, провели благоустрій території та пляжу, відновили пасіку. Улюбленою фотозоною для відпочивальників став місток на озері, після того як його по-новому облаштували і красиво оформили. Минулого року вдалося розконсервувати свердловину мінеральної води. Одеський інститут курортології підтвердив результати досліджень 1986 року про її прекрасні лікувальні властивості. До речі, вода в самому озері теж цілюща: містить срібло і гліцерин. Рани в ній заживають швидко.

Гордість оздоровниці — її реабілітаційні відділення

Однак все дається непросто. Складним у фінансовому плані для «Лісової пісні» видався минулий рік. У зв’язку з карантином його прибутки суттєво зменшилися. Якщо в 2019-му санаторій заробив майже 47 мільйонів гривень, то в 2020-му — лише 27,3 мільйона, відповідно зменшилися і прибутки — з 2,5 мільйона гривень до 177 тисяч. Як пояснила директор, торік заклад постраждав через те, що регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій своїм рішенням фактично заборонила роботу санаторію з березня по серпень. І це в той період, коли в Шацькому районі майже не фіксувалося захворювань на COVID-19.

Уже багато десятиріч в санаторії триває будівництво басейну. Однак завершити його не можуть через брак фінансів. У 2020 році об’єкт увійшов до переліку Державного фонду регіонального розвитку, але кошти на нього не виділили. Цього року басейн його туди вже не внесено. Тим часом заплановане будівництво басейну в оздоровчому центрі «Гарт» Волинського національного університету, що на озері Світязь. Логіку чиновників важко зрозуміти: «Гарт» функціонує сезонно, а комунальний санаторій «Лісова пісня» — цілий рік. До того ж оздоровниця вдвічі більша за кількістю місць, має власну потужну лікувальну базу. На засіданні Руслана Дибель підкреслила, що басейн дуже важливий для санаторію, адже так вона буде привабливішою для тих, хто купує комерційні путівки.

«Що більше матимемо комерційних путівок, то більше буде прибутків. Але для цього потрібні інвестиції, щоби санаторій мав кращий вигляд. Наш колектив дуже старається і робить усе можливе. Відпочивальники їдуть від нас із вдячністю, скарг не пишуть, але ми бачимо в перспективі цей санаторій іншим і ще кращим», — зазначає Руслана Дибель.

Дбають в оздоровниці й про подальший розвиток розташованого в селі Згорани на мальовничому Великому Згоранському озері колишнього дитячого санаторію, який торік приєднали до «Лісової пісні». Він потребує значних капіталовкладень.

Та й самій «Лісовій пісні» теж потрібно продовжувати оновлення, ремонт номерів та їдальні, утеплення приміщень…

На засіданні майнової комісії депутати облради висловили свою думку і пропозиції щодо покращення роботи закладу. Зокрема, заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт порадив планувати напрямки діяльності залежно від сезону. До прикладу, якщо комерційні путівки в основному купують влітку, то навесні, восени та взимку варто зосередитися на роботі реабілітаційних центрів.

Зазначимо, що сьогодні «Лісова пісня» має чотири прекрасно обладнані та укомплектовані досвідченими спеціалістами реабілітаційні відділення: кардіологічної реабілітації (інфаркт міокарда, пролікована нестабільна стенокардія), нейрореабілітації (інсульти, черепно-мозкові травми), м’язово-скелетної реабілітації, кардіопульмонарної реабілітації (цукровий діабет).

У розмові з кореспондентом «Голосу України» Руслана Дибель зауважила, що санаторій готовий уже зараз прийняти хворих за цими напрямами, і дивується, що лікарі мало спрямовують своїх пацієнтів у «Лісову пісню» в цей сприятливий для реабілітації період.

Це ще не всі переваги «Лісової пісні». І не можна не зазначити, що  кожної пори року узбережжя озера Пісочне надзвичайно красиве. Повітря чисте і напоєне ароматом хвої, а влітку — і цілющих трав. І коли відпочинок на карпатських оздоровницях для багатьох дорогий, то ціни в Шацькому поозер’ї демократичні. Й люди тут гостинні.

Як і депутати Волинської облради, сподіваємося, що комунальний санаторій «Лісова пісня» не лише подолає труднощі карантинного періоду, а й розвиватиметься. Надіються на це й тисячі українців, яким санаторій на Пісочному допомагає позбавитися недуг і підтримувати оптимістичний настрій.

Волинська область.

Фото з сайту санаторію «Лісова пісня».