Результатом децентралізації стало те, що воно тепер замість Володимирецького належить до новоутвореного Вараського району. Кідри — одне із сіл Каноницької територіальної громади.

Місцеві мешканці у щоденних клопотах за виживання децентралізацію пережили безболісно. Прижились у Каноницькій громаді. Каноницький сільський голова Віктор Семчук  дуже гарно відгукується про мешканців Кідрів, каже, що люди тут працьовиті, тримають підсобні господарства, обробляють землю, до того ж не бояться експериментувати з культурами.

— Раніше у Кідрах багато хто облаштував теплиці і вирощував переважно ранні огірки на продаж. Першим започаткував «моду» на теплиці Ясон Бузян, який навчився цього в Білорусі, а далі вона поширилась не лише на село, а й на інші населені пункти тодішнього Володимирецького району. Останніми роками у відкритому ґрунті почали вирощувати ще й капусту білокачанну пізніх сортів, на яку є попит, — розповів Віктор Семчук.

— Теплиці ще є на багатьох городах біля обійсть селян, — підтверджує староста Кідрів Володимир Турчик. — Їх опалюють дровами, бо електрика дуже подорожчала. Тому припускаю, що теплиць через це може поменшати. Затратно.

Кідрівський староста розповів, що крім традиційної для Полісся картоплі, овочів, селяни не бояться експериментувати на вирощуванні малини, лохини.

Щоправда, дехто вже відмовляється від вирощування малини. Для цього потрібне крапельне зрошування, що не всім по кишені. Та й ціни на ягоду, яка швидко псується і потребує негайної реалізації, останніми роками не стимулювали продовжувати цю справу. Клопітно боротися і з травневим жуком, який вражає малину... Однак у Кідрах ще залишилось приблизно два гектари плантації малини — у Святослава Дем’янця.

— У нашому селі нині почали займатися вирощуванням лохини, — розповідає кідрівський староста Володимир Турчик. — За неї на ринку дають хорошу ціну, вона довго зберігається, краще навіть, ніж смородина. Ґрунти наші підходять під цю ягоду, їх треба лише підкислити. Але плодоносити лохина починає на третій, четвертий рік, тому говорити конкретно про вигоду поки що зарано. Тим часом 12 мешканців Кідрів займаються розведенням лохини, під яку відвели від 5 до 15 соток.

Найбільша плантація лохини — до гектара — у глави багатодітної родини Святослава Аврамишина. Її вирощують усією сім’єю.

Так само гуртом займається садівництвом і родина кідрівського старости Володимира Турчика, який разом з дружиною народили і виховали десятьох дітей.

— Я теж свого часу займався тепличним господарством, але перейшов на садівництво. Був учасником європейського проекту, за яким отримав інвентар, щепи, матеріал для вапнування, трактор. У мене були два гектари паїв, на них десять років тому і заклав сад — висадив яблуні семи сортів. Сорти хороші, але щепи не районовані для Полісся. Урожай був непоганий, такий, що не витримували дерева. Бо ґрунти наші легкі, піщані, коренева система у дерев слабенька, — розповідає Володимир Турчик.

Цікавлюсь, як Володимир Григорович справляється і з роботою, і з садом, на що чую у відповідь:

— Раніше, до обрання старостою, багато часу проводив у саду, допомагали й діти. Тепер, схоже, буде навпаки — працюватимуть діти й дружина, а я їм допомагатиму, — каже глава багатодітної родини Володимир Турчик. — У цьому розраховую на допомогу синів Віктора, Йосипа, Миколи, Артема, доньки Таміли, зятів Віталія й Олександра. Вже й онуки підросли, допомагають збирати яблука вручну, щоб добре зберігалися. Минулорічний урожай розійшовся швидко, бо ми вирощуємо екологічно чисті яблука.

До речі, до 2008 року Володимир Турчик працював головою місцевого сільськогосподарського кооперативу «Кідрівський», тому має досвід у сільському господарстві, а також організаторські здібності, що дуже знадобилось йому тепер, коли він працює старостою Кідрів Каноницької сільської ради і йому щодня доводиться спілкуватися з людьми, розв’язувати чимало проблем. Свій робочий день він не обмежує часовими рамками, бо хоче встигнути все зробити.

— Експериментують на нових культурах, починають з невеличких ділянок і в інших селах нашої територіальної громади. Скажімо, в селі Озеро люди теж починають займатися ягідництвом, а у Новаках Сергій Шабета — смородиною, — підсумовує каноницький сільський голова Віктор Семчук.

Рівне.

Фото надано автором.