У попередньому номері «Голос України» писав про заяву очільника європейської дипломатії Жозепа Борреля з цього приводу, а вчора свою позицію вкотре означив Держдепартамент США.

Його голова Ентоні Блінкен у спеціальній заяві закликав Росію негайно припинити окупацію Криму, агресію на Донбасі та звільнити всіх політв’язнів. Він зауважив, що наслідки окупації півострова та його мілітаризація загрожують стабільності в усьому світі. Окрім того, держсекретар нагадав про системні репресії у Криму проти кримських татар, етнічних українців та релігійних меншин, придушення свободи слова, політичні вироки проти нелояльних до окупаційної влади. Ентоні Блінкен додав, що в США вітають українську ініціативу зі створення «Кримської платформи» та продовжать роботу з Україною і партнерами задля припинення окупації Криму і російської агресії на сході України.

Міністерство закордонних справ Литви у заяві, оприлюдненій до Дня спротиву окупації Криму, пообіцяло зберігати санкційний тиск проти Росії, поки та повністю не припинить незаконну окупацію півострова. Міністерство підкреслило, що Вільнюс продовжить послідовно проводити політику невизнання незаконної анексії Криму і Севастополя. «Ми будемо прагнути зберігати санкції ЄС та інші міжнародні санкції проти Російської Федерації до тих пір, поки Росія не виведе свої збройні сили і не припинить незаконну окупацію частини території України», — йдеться у заяві.

Із відповідною заявою виступило й Міністерство закордонних справ України. В документі, зокрема, вказується: «З початку окупації Росія проводить злочинну політику колонізації й асиміляції півострова. Це здійснюється через системні порушення прав людини, жорстокі репресії проти всіх, хто має мужність протистояти окупації. Обмежуються національні, культурні, релігійні права етнічних українців та кримських татар, переслідується Православна церква України. Придушується свобода слова, знищено незалежні ЗМІ».

Дипломати запевнили, що продовжуватимуть консолідувати міжнародні зусилля, щоб домогтися повної деокупації Криму й Севастополя та притягнути Росію до відповідальності за її злочини.