Забезпечення належних прав і гарантій державної підтримки захисників України, їх інтеграції до активного суспільного життя, збереження і відновлення їхнього фізичного та психічного здоров’я, а також підвищення професійного та освітнього рівнів, подальше працевлаштування — усі ці питання та багато інших стали предметом обговорення під час круглого столу: «Посилення системного підходу до забезпечення державної підтримки членів сімей загиблих (померлих) ветеранів та забезпечення узгодженості дій органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері соціального та правового захисту захисників України та членів їх сімей, створення в Україні ефективного механізму реалізації і забезпечення належних державних гарантій». Ініціатором та модератором заходу виступив народний депутат, голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко.

Порушені під час круглого столу питання нині надважливі, адже, як зауважив А. Остапенко, в умовах соціально-економічних і політичних змін, тривалого збройного конфлікту на сході України проблеми соціального захисту потребують від органів публічної влади належного реагування. Наразі парламентарій є автором низки законопроектів: «Про учасників Революції Гідності та сім’ї Героїв Небесної Сотні» (№ 4363), «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо уточнення норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни» (№ 4388) та «Про Захисників / Захисниць України та членів їх сімей» (№ 4389) та інших.

«Вирішення питань соціальної підтримки захисників України та членів їхніх сімей потребує побудови ефективної системи державного регулювання, соціальне та організаційно-функціональне забезпечення якої здійснюється органами виконавчої влади», — наголосив народний депутат, зауваживши водночас, що нині виникла потреба в діалозі із представниками органів державної влади та громадських організацій для негайного вирішення питань, які по суті стосуються теми круглого столу. Тож закликав учасників засідання долучитися до співпраці для напрацювання окремої системи забезпечення узгодженості дій органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері соціального та правового захисту оборонців та членів їх сімей, членів родин загиблих захисників.

Під час заходу перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун поінформував присутніх про поточний стан справ у сфері соцзахисту ветеранів та осіб, прирівняних до них. 

А також виділив нагальні питання щодо створення Єдиного реєстру ветеранів та інституції ветеранського омбудсмена і передав слово заступникам, які курують зазначені напрями.
Так, заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Володимир Левчук, зачепивши питання створення Єдиного державного реєстру ветеранів війни, зауважив, що станом на сьогодні вже підписано договори на розробку та затверджено технічне завдання на створення реєстру. «Наразі вже є низка функціоналу, який можна, так би мовити, «подивитися і пощупати». Це ще внутрішня розробка, але станом на сьогодні ми вже маємо архітектуру, базу даних, основні форми, каталоги, довідники тощо», — сказав він, додавши, що розпочато один із найголовніших етапів розробки програмного забезпечення — взаємодія між різними реєстрами, яких загалом налічується 16 і які належать різним центральним органам виконавчої влади та їх профільним державним підприємствам. «Головне завдання розробників — як ці реєстри обмінюватимуться даними, щоб нарешті позбутися паперової бюрократії, про яку так багато роз-казують», — наголосив В. Левчук.

Щодо створення інституту ветеранського омбудсмена, то, за словами заступника міністра у справах ветеранів з питань європейської інтеграції Олексія Ілляшенка, до такої ідеї підштовхнуло саме життя. Адже кількість учасників бойових дій збільшується, так само й розширюється коло питань, з якими вони звертаються по допомогу і які не пов’язані безпосередньо з їхніми правами.

«До того ж подвійний статус такої категорії людей — ветеран та громадянин — передбачає залучення багатьох органів влади і взаєморозуміння. Тому ми й запропонували підготувати пропозиції щодо запровадження ветеранського омбудсмена», — сказав урядовець, додавши: «Ми побачили, що питання виникають не так у збалансованих державою моментах, як, так би мовити, в межових ситуаціях. Коли одне міністерство вже не відповідає за певну категорію, а інше ще не отримало цю категорію до свого розпорядження».

А звертаючись до народних депутатів, зауважив: «Дякую, що ви на своєму рівні нам допомагаєте і так серйозно ставитесь до нашої роботи. Ми сподіваємось, що у нас будуть лише позитивні результати».

Згадуваний під час круглого столу законопроект «Про Захисників / Захисниць України та членів їх сімей» (№ 4389) змінює підхід до надання статусів та передбачає такі статуси як: Захисник України; Захисник України з інвалідністю;

Захисник України з особливими бойовими заслугами; Член сім’ї загиблого (померлого) Захисника України. Проект передбачає оновлення системи державних гарантій для кожного із зазначених вище статусів.

Насамкінець зауваживши, що згадані законопроекти потребують доопрацювання, народний депутат Анатолій Остапенко закликав учасників заходу та всіх зацікавлених осіб до співпраці.