Цього тижня уряд вирішив провести планову індексацію пенсій у 2021 році з коефіцієнтом 1,11. Для 8 мільйонів пенсіонерів це означатиме підвищення з 1 березня розміру пенсій у середньому на 308 гривень. Розмір мінімальної надбавки не може бути менший за 100 гривень. Відповідно до постанови Кабміну № 127 від 22 лютого 2021 року мінімальна пенсійна виплата зросте до 2200 гривень для тих, хто має страховий стаж: для жінок — від 30 років, для чоловіків — від 35 років. Також постанова змінює формулу коефіцієнта для розрахунку середньої заробітної плати, який враховується при індексації. Тепер братимуть розмір зарплати не за останній рік, а за три, що зменшує загальний розмір підвищення пенсій.

А от пенсіонери віком від 75 до 80 років побачать обіцяну їм компенсацію в розмірі 400 гривень не 1 липня, а 1 жовтня нинішнього року.

Як і раніше, новобранців на фронт не відправлятимуть

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 71/2021 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2021 році».

Цьогоріч звільнення в запас військовослужбовців, які вислужили встановлені терміни строкової військової служби, передбачено провести у квітні—липні та в жовтні—грудні.

У січні 2022 року будуть звільнені військові, яких було призвано в липні 2020 року (у зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19).
Згідно з документом, призов громадян України на строкову військову службу буде проведено протягом квітня—червня та протягом жовтня—грудня 2021 року.

Нагадаю, що відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності», введеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744, призвані до Збройних Сил України та інших військових формувань строковики не залучаються до виконання бойових завдань у районі проведення Операції об’єднаних сил.

Ми повернулися до адаптивного карантину

Цього тижня, з 24 лютого, почав діяти адаптивний карантин, що триватиме до 30 квітня 2021 року. Він передбачає запровадження рівнів епідеміологічної безпеки: «зелений», «жовтий», «помаранчевий» та «червоний», з відповідними обмежувальними заходами. Отже, поводьтеся відповідно до встановлених обмежень, інакше можна потрапити у неприємну ситуацію, де сплата штрафу буде дріб’язком порівняно з можливими наслідками для вашого здоров’я.

Дитина може змінити ім’я і по батькові

Цієї середи наш уряд врегулював питання зміни по батькові. Відтепер громадяни, яким виповнилося 14 років, матимуть право змінити не лише своє ім’я, а й по батькові. Раніше дозволялося виключати відомості про батька в документах про особу. Цікаво, що по батькові відтепер можна міняти декілька разів.