Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель під час прес-конференції за підсумками саміту глав держав ЄС, який провели в форматі відеоконференції, повідомляє dpa. «Політичне завдання — домогтися цього в найближчі місяці, ми говорили про три місяці. Я очікую, що до літа все буде готово», — заявила Меркель.

Мета «паспортизації» — розробити механізм, що підтверджуватиме вакцинацію. Для цього планується створити базу даних для реєстрації щеплень і персоналізованого QR-коду для щеплених осіб. Люди, що вже пройшли вакцинацію, матимуть певні пільги, однак це не означає, що в майбутньому подорожувати зможуть тільки ті, в кого є такий паспорт. Які саме пільги матимуть вакциновані, поки що є предметом перемовин, повідомляє DW. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що для напрацювання спільного підходу необхідно щонайменш три місяці, і, крім технічних моментів, «є ще чимало відкритих політичних питань».

У заключному комюніке саміту лідери країн ЄС також вказали на необхідність подальшого збереження карантинних заходів і обмеження на несуттєві поїздки. Окрім того, лідери країн ЄС підтвердили готовність допомогти вакцинами третім країнам, включно з країнами «Східного партнерства», учасником якого є і Україна. «Ми домовилися продовжувати ділитися вакцинами, особливо для працівників системи охорони здоров’я, які повинні бути серед перших, кого потрібно захистити», — заявив за підсумками відеосаміту президент Європейської Ради Шарль Мішель.

На знімку: голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та очільник Європейської Ради Шарль Мішель під час підсумкової прес-конференції.

Фото з сайту Європейської Ради.