На знімку: Ольга Ляшенко за своїм повсякденним заняттям — завжди з дітьми.

Тож коли в 34 роки жінка вирішила стати поліцейським, її вибір був добре обміркованим.

Ольга пройшла курси первинної професійної підготовки поліцейських у Запорізькому центрі «Академія поліції» Дніпропетровського держуніверситету внутрішніх справ і вже через півроку розпочала свою діяльність на посаді інспектора ювенальної превенції. Робота виявилась цікавою, різноманітною, проте і дуже відповідальною. Як каже сама Ольга, потрібно знаходити спільну мову і з дорослими, і з дітьми, при цьому навчати останніх бути законослухняними та забезпечувати їхній захист.

«Мені подобається моя робота. Але є такі моменти, до яких я ніколи не зможу звикнути. Це коли під час профілактичних заходів у родинах, які опинились у складних життєвих обставинах, ми виявляємо дітей, котрими зовсім не цікавляться їхні батьки. Умови, в яких мешкають ці діти, наче з книги жахів, а батько й мати на це навіть не реагують, у них свої проблеми та своє життя... Разом із працівниками соціальних служб ми намагаємось зробити все можливе, щоб змусити таких батьків згадати, що саме вони відповідальні за своїх дітей, за їхнє майбутнє. Дуже хочеться, щоб вони усвідомлювали, що діти — це найбільший скарб у їхньому житті, і робили все можливе, щоб їх не втратити», — розповідає молодший лейтенант поліції.

«Основні зусилля ювенальної превенції спрямовані на профілактику правопорушень у підлітковому середовищі шляхом проведення відповідних оперативно-профілактичних відпрацювань, — зауважує начальник Новоукраїнського райвідділу поліції, підполковник поліції Ігор Матвійчук. — Співробітники ювенальної превенції працюють і з підлітками, і з їхніми батьками, намагаються попередити насильство в сім’ї, виявляти факти, де дорослі втягують підлітків у злочинну діяльність...»

Спільно з працівниками соцслужб ювенальний інспектор веде роз’яснювальну роботу в навчальних закладах, бере участь у рейдах вулицями нічного міста, перевіряє місця відпочинку молоді, відвідує сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах, проводить профілактичні бесіди серед підлітків.

«Уберегти наших дітей від необдуманих кроків — наш обов’язок, — каже Ольга Ляшенко. — Не забуваймо: діти про те, що добре і що погано, дізнаються насамперед у родині. Не будьте байдужими, і світ навколо нас стане кращим».

Кіровоградська область.

Фото надано автором.