На знімку: Світлана Хиноцька з дітьми.

Вишиті картини та рушники, сорочки синам та сукенки донечкам, накидки для великоднього кошика, іменні іконки — це далеко не весь перелік виробів талановитої майстрині-вишивальниці з села Федорівка колишнього Гощанського, а нині Рівненського району Рівненщини Світлани ХИНОЦЬКОЇ. Вишиті нею вироби були представлені на різних виставках і веселою палітрою кольорів тішили серця шанувальників цього мистецтва.

Світлана Хиноцька — багатодітна мама, разом із чоловіком Юрієм виховують п’ятьох дітей. Попри те, що догляд за малечею потребує багато часу, майстриня щоденно знаходить хоч кілька хвилин, щоб вишити квіточку, пташечку, візерунок.

Бувало й таке, що вишивала, заколисуючи на руках маленьку донечку Настусю. Одну з картин так і назвала «Анастасія».

Хоча вишиває жінка не так і давно (почала переймати мистецькі секрети у сестри Людмили в 2017 році), її творчий доробок вражає. Світлана пишається тим, що всі члени її сім’ї мають вишиті нею речі. Сини тішаться вишитими бісером сорочками, доньки — модерними сукенками. Вони слугують для дітвори не лише прикрасою, а й оберегами, адже до кожного вишитого хрестика пані Світлана додає щирі слова молитви.

— Завжди вибираю мотив для вишивання на свій смак, — каже Світлана Хиноцька. — Якщо якась картина зачепить душу, можу і ночами не спати, поки не втілю побачене на полотні. Коли якусь річ вишиваю рідним, намагаюся думати тільки про хороше, радісне, веселе, щоб, надягнувши обновку, вони відчували те само.

Світлана — турботлива і відповідальна мама, дуже багато часу приділяє дітям. А ще їй доводиться часто їздити з синами та донькою в Гощу, де діти охоче займаються спортом — тхеквондо. Мають певні успіхи в цьому виді спорту.

Звісно, найпершим поціновувачем вишитих коханою виробів є чоловік майстрині Юрій, який працює в Рівному на одному з транспортних підприємств.

У цій сім’ї панують любов та взаєморозуміння, тож подружжю вдається впевнено долати всі життєві перепони. Мабуть, саме тому й мотиви вишитих картин настільки світлі й оптимістичні.

Гоща

Рівненської області.

Фото із сімейного альбому.