Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у хронологічному порядку нагадав, якими були виклики та які рішення ухвалювалися для їх подолання. Зокрема, саме в березні минулого року, коли стало зрозуміло, що коронавірусна інфекція — це надовго, уряд уперше запровадив карантин. «Протягом березня ми посилювали обмеження. Тоді було багато критики, але нині можна чітко сказати: той карантин врятував країну від «італійського сценарію» і зберіг життя тисячам наших людей», — сказав він, підкресливши, що внаслідок цього ми отримали час, щоб «реанімувати» медицину та практично з нуля почати відбудову протиепідемічної системи країни.

Поряд із цим уряд запровадив постійні доплати до пенсій у розмірі 500 гривень для людей старше 80 років, а також виплати по дві тисячі гривень на дитину щомісяця родинам ФОПів, які зупинили свою діяльність через карантинні обмеження.

З травня по-новому запрацювала програма «5—7—9», внаслідок чого за півроку майже дев’ять тисяч представників малого та середнього бізнесів отримали 20 мільярдів гривень кредитів. Поряд із цим було запроваджено про-грами портфельних гарантій для малого та середнього бізнесу, коли держава гарантує до 80 відсотків тіла кредиту перед банком.

Мінімальну зарплату за цей час спочатку було збільшено до п’яти тисяч гривень, а з 1 січня нинішнього року — до шести тисяч гривень. При цьому зарплати педагогів та медиків упродовж 2021 року зростуть на 30 відсотків.

За програмою «Велике будівництво» станом на грудень минулого року було завершено спорудження, ремонт та реконструкцію 114 шкіл, 100 дитячих садочків та 101 спортивного об’єкта, а також відремонтовано майже 6,5 тисячі кілометрів автошляхів. «За оцінками Нацбанку, ефект від інвестицій в інфраструктуру становив 1,5 відсотка ВВП», — зазначив Д. Шмигаль.

Коментуючи початок вакцинації проти COVID-19, прем’єр запевнив, що всі українці будуть забезпечені якісними та безпечними вакцинами повною мірою. «В Україну прибула ефективна вакцина компанії AstraZeneca. Найближчим часом очікуємо Pfizer. Загальні домовленості за контрактами сягнули майже 30 мільйонів доз», — повідомив він.

Д. Шмигаль назвав знаковим той факт, що саме в річницю роботи уряд затверджує Національну економічну стратегію до 2030 року. «Це перший комплексний документ, який має привести Україну до клубу розвинених держав», — наголосив прем’єр.

Під час засідання уряд схвалив постанову про затвердження модельних статутів сільськогосподарських ко-оперативів, які діють з метою отримання прибутку чи без. Цей документ регламентує створення та припинення діяльності кооперативів, регулює їх правовий статус, права та обо-в’язки членів.

Також схвалено порядок безоплатного надання інформації про адміністративне правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті. Він передбачає, що громадянин може звернутися до сервісних центрів МВС незалежно від місця реєстрації та зазначити бажаний спосіб отримання інформації (на пошту чи за номером телефону) щодо порушень правил дорожнього руху.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть на розгляд парламенту низку законопроектів: про вихід України з Угоди в рамках СНД щодо співробітництва у розвитку та використанні систем стільникового рухомого зв’язку; про внесення змін до деяких законів України щодо приведення у відповідність із Бюджетним кодексом України плати за спеціальне використання об’єктів тваринного світу та природних рослинних ресурсів; про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Кодексу України із процедур банкрутства.