Про це на вчорашньому брифінгу повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець.

Він зазначив, що до комітету надходить величезна кількість звернень стосовно тарифів і субсидій: «На жаль, замість того, щоб розробляти механізм зменшення ціни на газ, електрику, уряд збільшує тарифи і надає субсидії. Але з кожним роком на субсидії для найбільш незахищених верств населення передбачається дедалі менше коштів». Якщо два роки тому субсидії отримувало 5 млн сімей, то нині — удвічі менше, а у майбутньому уряд планує зменшити до мільйона. Нині, за його словами, борг населення за комунальні послуги становить 84 млрд грн.

У разі, якщо блакитне паливо українського видобування спрямовуватиметься тільки для населення, то газ коштуватиме не більш як 3—3,5 грн за метр кубічний. Крім того, група «За майбутнє» пропонує створити ТСК з розслідування фактів зловживання на газовому ринку. «Треба посадити корупціонерів, які в умовах пандемії отримують надшалені прибутки. І на законодавчому рівні зафіксувати конкретну ціну на український газ і чітко прописати: український газ тільки для населення», — зазначив Дмитро Лубінець і додав, що депутатська група «За майбутнє» триматиме це питання на контролі.

Вл. інф.