Під час презентації платформи «Звільнення політв’язнів» — Олександр Кольченко, Володимир Жемчугов, Ахтем Чийгоз, Ільмі Умеров, Олег Сенцов, Володимир Балух.

Ініціаторами створення позапартійного об’єднання, що ставить за мету захист прав та звільнення всіх, хто перебуває за ґратами через політичні переслідування поза межами нашої держави, на тимчасово окупованих територіях, всередині країни, та військовополонених, виступили шістнадцять колишніх заручників Кремля — Станіслав Асєєв, Володимир Балух, Едем Бекіров, Павло Гриб, Володимир Жемчугов, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Ігор Козловський, Ігор Мовенко, Євген Панов, Ісмаїл Рамазанов, Микола Семена, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Ахтем Чийгоз та Олександр Шумков. Історія спротиву російській окупації кожного з цих політв’язнів РФ лягла в основу документальної стрічки, з демонстрації якої і почалася презентація, що відбулася у стінах Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Засновники платформи ознайомили представників дипломатичних місій Канади, Польщі, Іспанії, Литви та інших країн із своєю програмою та закликали міжнародне співтовариство об’єднати зусилля.

Народний депутат України Ахтем Чийгоз («Європейська солідарність») наголосив, що сотні тисяч українських громадян стали заручниками російської агресивної політики в окупованому Криму та на Донбасі.

«Війна не тільки там, де стріляють, — каже колишній політв’язень. — Вона — і на окупованих територіях. Там також гинуть люди. Ворог постійно переслідуватиме наших громадян, кидатиме за грати. Це закінчиться тільки тоді, коли ми переможемо ворога і звільнимо території».

Ігор Козловський, Володимир Жемчугов, Олег Сенцов під час своїх виступів підкреслили, що чимало військових залишаються в полоні, щодня в Криму і на Донбасі збільшується кількість тих, кого окупанти переслідують за проукраїнську позицію.

Тож важливо, щоб ці люди знали, що вони не самі, про них не забули і за них борються. «Ми прагнемо, щоб питання звільнення політв’язнів, заручників і військовополонених були постійно у фокусі суспільної уваги, стали пріоритетними і для органів української влади, і для наших друзів та партнерів за кордоном», — наголошують ініціатори проекту у своїй заяві.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.