Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув проект закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» № 5064 щодо надання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами та ефективного використання бюджетних коштів при фінансуванні одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Законопроектом, спрямованим на підтримку матерів та державний захист новонароджених, передбачено визначення органів соціального захисту населення за місцем проживання батьків (усиновлювачів, опікуна, піклувальника) закладами, що призначають і здійснюють виплату (видачу) державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, а також зниження навантаження на Державний бюджет через встановлення вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» у розмірі трьох прожиткових мінімумів на 1 січня відповідного бюджетного року та подальше визначення кінцевої ціни в результаті аукціону.

За результатами обговорення народні обранці ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу і в цілому проект закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами та ефективного використання бюджетних коштів при фінансуванні одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Крім того, Комітет рекомендував парламенту ухвалити за основу проект закону про внесення змін до статті 89 Бюджетного кодексу України (№ 4692), розроблений з метою законодавчого врегулювання фінансування з бюджету центрів культурних послуг.

«Синхронізуємо Бюджетний кодекс із реформою закладів культури в частині створення центрів надання культурних послуг (запроваджуються законо-
проектом № 4318). А саме передбачається можливість здійснення видатків із місцевих бюджетів на створення та функціонування центрів культурних послуг», — зазначає заступник голови комітету Євгенія Кравчук.

Під час засідання народні депутати ухвалили рішення щодо проведення слухань у комітеті «Про забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України».

«Це питання досі залишається гостро актуальним, адже держава-агресор продовжує активне поширення своєї пропаганди. Як зазначив віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, РФ навіть захоплює українські частоти, щоб транслювати сигнал своїх телеканалів в АРК, — наголошує Євгенія Кравчук. — Важливо мати об’єктивну оцінку та напрацювання щодо забезпеченості громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, а також у прикордонних районах України, доступом до суспільно важливої інформації українських мовників».

Олексій Резніков також підкреслив, що Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України виступає за всебічну підтримку кримськотатарського телеканала ATR. Він додав, що водночас не можна ігнорувати інших мовників, які змушені були виїхати з окупованого Росією Криму і не отримують державної підтримки.

До слухань, що відбудуться 31 березня, запропоновано долучитися Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин та Комітету з питань бюджету.

На засіданні перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич ініціювала проведення у комітеті слухань щодо друкованих ЗМІ.

Крім того, члени комітету підтримали ініціативу голови підкомітету у сфері культури Миколи Княжицького звернутися до Київської міської ради з проханням перенести розгляд питання щодо передавання в оренду благодійній організації «ФОНД ПАМ’ЯТІ «БАБИН ЯР» додаткової земельної ділянки для розміщення та обслуговування об’єктів транспортної інфраструктури. Народні депутати запланували провести з Міністерством культури та інформаційної політики розширене засідання із залученням представників обох проектів меморіалізації Бабиного Яру.

На засіданні також розглянуто питання участі членів комітету у відборі проектів робіт із реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, що будуть реалізовані в межах програми «Велике будівництво».