Зокрема, план передбачає оновлення українського переліку офшорних зон з урахуванням правових норм ЄС та даних Глобального форуму з прозорості та обміну інформа-цією для податкових цілей та ОЕСР, здійснення заходів із запобігання незаконному виведенню коштів за кордон, у тому числі до офшорних зон, незаконному переміщенню товарів на підставі підроблених рахунків-фактур (інвойсів), запровадження автоматичного обміну інформацією з податковими органами інших країн, зокрема відповідно до Загального стандарту звітності (CRS). До того ж передбачено подання правоохоронним органам узагальнених матеріалів, сформованих за результатами здійснення моніторингу фінансових операцій, та виявлення таких, що можуть бути пов’язані з легалізацією доходів від податкових злочинів, а також подальша імплементація Плану дій BEPS шляхом прийняття відповідних нормативно-правових актів. В уряді вважають, що ці заходи, якщо не розв’яжуть проблему «відмивання грошей», то хоча б зменшать її. Як то кажуть: дай, Боже, нашому теляті вовка з’їсти.

Даєш безплатну високоспеціалізову меддопомогу в маси!

Третього березня уряд, змінивши механізм фінансування третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, дав можливість людям отримувати безплатно високоспеціалізовану медичну допомогу у восьми закладах Національної академії медичних наук. Серед них: Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова, Інститут нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова, Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, Національний науковий центр «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска, Інститут отоларингології імені проф. О.С. Коломійченка, Інститут травматології та ортопедії, Науково-практичний центр ендоваскулярної нейрорентгенохірургії, Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського.

Отже, з березня цього року за високоспеціалізовані медичні послуги, які надаватимуться в означених вище медзакладах, буде сплачувати держава, без будь-якої доплати з боку пацієнта. Кошти на це виділено в державному бюджеті України в розмірі 1,8 мільярда гривень.

Легалізовану зброю можуть забрати

Не можна оминути подію цього тижня, яка матиме правові наслідки для значної частини українців. Ідеться про викриття корупційної схеми видачі дозволів на придбання, зберігання та носіння дозволених видів зброї та припасів до неї. За повідомленням Національної поліції, було розкрито злочинне угруповання, яке наживалося на тому, що порушувало порядок видачі таких дозволів. Відомо про понад дві тисячі випадків видачі дозволу на зброю з порушенням встановленої процедури. Доходило до того, що продажні поліцейські пропонували в соцмережах за винагороду оформити дозволи на зброю без надання претендентом необхідних для цього документів. Нацполіція була змушена видати наказ, яким повністю розформувала підрозділи контролю за оборотом зброї. Кожна особова справа власника зброї в Україні буде перевірена на предмет законності отримання дозволу. Дозволи, видані з порушенням процедури, будуть анульовані, а зброю вилучать до належного оформлення дозволу.