Учасники творчої зустрічі.

Найбільший у регіоні виш є колективним передплатником парламентського видання, а його ректор, професор Олександр Співаковський, — ще й постійний автор газети — його завжди ґрунтовні та доказові виступи на теми вищої освіти колеги читають, що називається, з олівцем у руках. Однак свіжий примірник «Голосу України» на столі — це добре, проте ще не все: студенти факультету філології та журналістики ХДУ потребують також і нової літератури за фахом, а в місцевих магазинах її із свічкою не знайдеш, та й у бібліотеках такої замало. Але ж на те й друзі, щоб приходити на допомогу одне одному! Тож «Голос України» подарував студентам міні-бібліотеку, до якої ввійшли два унікальні видання.

Це «Уроки журналістики і життя», підготовлені випускниками 1972 року цілого курсу факультету журналістики Київського державного університету. А також збірка «Вчителі-наставники журналістів з Київського університету», що є продовженням циклу видань про історію цього факультету, на базі якого згодом створили цілий Інститут журналістики. Справжнім відкриттям для студентів стала й книжка «І розіллється знову медами!..», до якої увійшли публіцистичні твори з проблем педагогіки, літератури, охорони довкілля, що їх за життя активно публікував у періодиці відомий поет-класик Максим Рильський. У підготовці згаданої літератури до друку, до речі, також брали найактивнішу участь члени редакційного колективу «Голосу України».

Але найбільше майбутніх журналістів вразив такий зразок журналістської роботи, як альбом фронтових фотографій з війни на Донбасі фотокореспондента «Голосу України» Олександра Клименка із миттєвостями окопного буття солдатів. Це, до речі, лише другий примірник цього видання, який дістався Херсону, — перший став частиною експозиції з історії АТО/ООС в обласному краєзнавчому музеї. Поповнив міні-бібліотеку й альбом англійською мовою — підбірка малюнків художника «Голосу України» Олексія Кустовського «Kusto.cartoon». Вибір мови публікації не випадковий: адже Олексій має понад сто нагород з престижних міжнародних виставок і за його творчістю стежать поціновувачі в усьому світі. Втім, студентів цікавили не тільки літературні питання.

Власного кореспондента «Голосу України» по Херсонській області молоді учасники зустрічі не відпускали понад годину. Запитували і про умови журналістської праці, і про небезпеки на шляху репортера, і про «рецепти» підготовки журналістських розслідувань. Судячи з непідробної зацікавленості «інтерв’юерів», незабаром журналістський цех очікує перспективне поповнення з ентузіастів своєї справи. І цьому можна тільки радіти, зазначив на зустрічі ректор Херсонського державного університету, професор Олександр Співаковський.


Фото надано автором.