Це неповторне, веселе, колоритне дійство, сповнене народних звичаїв та обрядів, коли відбувається перехід від зими до весни. Наші пращури вірили: рядженими, піснями, танцями та різними заклинаннями можна прогнати зиму та закликати весну, а до того ж посвяткувати та позабавлятися востаннє перед Великим постом.

У народі Масниця має такі назви: Масляна, Сирниця, Колодій, Туриця. За християнським календарем Масниця — це останній тиждень перед Великим постом. В ці дні споживали переважно молочні продукти, вареники з сиром та млинці. Вареник у формі Місяця, та млинець, схожий на Сонце і Зірки, — це вічні символи, яким поклоняється людина. Споживаючи вареники та млинці, сучасна людина робить це за давньою народною традицією.

Протягом сиропусного тижня відбувається жартівливий обряд Колодки, або Колодія. Свято в Національному музеї народної архітектури та побуту України розпочнеться о 13.00. Відвідувачі зможуть побачити максимально відтворений давній обряд Колодія (в експозиції «Середня Наддніпрянщина»). На свято також запрошені фольклорні колективи, що відтворять для відвідувачів давні обряди та заспівають народних пісень.

Гостей розважатимуть традиційними народними забавами, запросять до танцю, пригощатимуть смачними стравами: варениками, млинцями та узваром.

Кульмінацією свята стане обряд спалювання «Кострубатого діда».