Радниця Головнокомандувача Збройних Сил України з гендерних питань Вікторія Арнаутова (на знімку) повідомила, що з метою формування гендерної компетентності керівників усіх рівнів у ЗС України розроблено «Путівник гендерної інтеграції у Збройних Силах України».

У посібнику представлено основні поняття гендерної концепції, гендерні загрози у збройному конфлікті, законодавчі засади державної гендерної політики, основи гендерної перспективи НАТО та порядок денний Резолюції РБ ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Посібник є у відкритому доступі: https://www.osce.org/uk/project-coordinator-in-ukraine/479044.

А ось і соціологічне дослідження на цю тему.

З метою оцінки стану реалізації у ЗС України гендерної політики держави, а також дослідження можливих виявів гендерно зумовленого насильства і дискримінації за ознаками статі в армійському середовищі Науково-дослідним центром гуманітарних проблем Збройних Сил України було проведено соціологічне дослідження «Стан реалізації у Збройних Силах України гендерної політики держави». Загалом було опитано 1802 військовослужбовці.

Про це під час брифінгу зазначила радниця Головнокомандувача Збройних Сил України з гендерних питань Вікторія Арнаутова.

Так, зокрема, 81,1 відсотка опитаних військовослужбовців зазначили, що вони достатньою мірою поінформовані щодо рівності прав і можливостей жінок та чоловіків під час проходження ними військової служби.

63,6 відсотка опитаних військовослужбовців-чоловіків та 59,2 відсотка опитаних військовослужбовців-жінок вважають, що у ЗС України реалізовано принцип рівних прав та можливостей за ознакою статі.

53,6 відсотка респондентів зазначили, що за останні роки у ЗС України зросла роль військовослужбовців-жінок при виконанні завдань у повсякденній діяльності.

— З урахуванням результатів та висновків цього дослідження будуть напрацьовані подальші кроки з упровадження рівних прав і можливостей для чоловіків і жінок у Збройних Силах України, — зазначила під час брифінгу радниця Головнокомандувача Збройних Сил України з гендерних питань Вікторія Арнаутова.

Майже половина опитаних основною причиною порушення гендерної рівності в українському суспільстві та у ЗС України вважають застарілі традиції та уявлення про роль і місце жінки та чоловіка у суспільстві.

Дослідження виконано авторським колективом співробітників Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Збройних Сил України.

ДО РЕЧІ

— У ЗС України на посадах командирів взводів служать 109 жінок. Загалом же, станом на кінець лютого, на командних посадах перебувають понад 900 офіцерів-жінок, — повідомила на брифінгу радниця Головнокомандувача Збройних Сил України з гендерних питань Вікторія Арнаутова.

Вона підсумувала, що на початок 2021 року у Збройних Силах України служать і працюють майже 57 тисяч військових та цивільних жіночої статі.

Управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил України.