З тих, хто несе службу в частинах та підрозділах КСП ЗС України, кожна шоста — жінка.

Їх не можна назвати слабкою статтю. Наполегливі, відважні і безстрашні. Водночас чарівні, чуйні і добрі. Ці слова можна адресувати жінкам у погонах. Тим, хто обрав для себе, на перший погляд, чоловічу професію. Але справляються вони з нею не гірше за чоловіків.

Майже сорок жінок працюють у Командуванні Сил підтримки ЗС України. Саме вони щодня розбавляють чоловічий колектив. І так само, як і їхні колеги сильної статі, щодня виконують свої посадові обов’язки. Жінки-військовослужбовці та працівники ЗСУ залишаються чарівними і чуйними, проте мають залізний характер і волю, які вкрай необхідні для роботи.

20 відсотків з них носять військову форму. Це офіцери, старшини, сержанти.

Усіх цих жінок привели на роботу різні мотиви. Для когось це була мрія дитинства, комусь подобалася форма, а деякі обрали професію, познайомившись ближче з військовою справою.

Дивно те, що нелегка військова служба, яка зазвичай любить сильних волею і духом, жінок не лякає. Понад те, жінки тут не звикли, щоб їм у чомусь потурали та натякали на слабку стать. І це викликає особливу повагу і шану.

Прикладом для всіх є полковник Марина Марісова, жінка-офіцер, яка обіймає посаду старшого офіцера одного з підрозділів топографічної служби.

Напрям роботи, за який вона відповідає, дуже відповідальний. На думку командирів, Марина Миколаївна дуже хороший офіцер і справляється з обов’язками не гірше за військовослужбовців-чоловіків.

«Я не думаю, що основну роль відіграє те, чоловік ти чи жінка, — каже полковник Марісова, — усі військовослужбовці — це передусім особистості, кожен розуміє завдання і мету, які стоять перед ним. Якщо є розуміння в колективі, підтримка один одного, то служиться легко і спокійно».

Понад двадцять років служать в армії підполковники Людмила Юдіна та Ірина Заводська.

Пишаються службою майори Світлана Дьячок, Анна Піонтковська, Наталія Чворун, капітан Ольга Поступайло.

Обрали професію військового старшина Вєроніка Братащук та старший сержант Алла Граждан.

Жінки в погонах. Усі вони мають різний стаж роботи й обрали професію з різних мотивів. Але головним для всіх є єдиний результат — захищати нарівні з чоловіками свою Батьківщину, своїх рідних і близьких. Адже саме військовий відповідає за спокій громадян України. Він завжди готовий зустріти та зупинити агресора, який віроломно хоче загарбати нашу землю.

Жінки-військовослужбовці разом із чоловіками виконують складні завдання, і, не дивлячись на важку професію, ненормований робочий день і великі психологічні навантаження, вони залишаються чуйними і добрими, гарними і чарівними.

Необхідно згадати жінок — працівників ЗС України, які плідно трудяться у різних підрозділах командування. Понад сотню різноманітних документів — телеграм, розпоряджень тощо — опрацьовують протягом робочого дня держслужбовці Наталія Кучеренко, Олена Кравченко, Ірина Музичина та Галина Єльська.

На своєму місці головні спеціалісти Ганна Сух, Тетяна Огнева та Людмила Островершко.

Тому чоловіки-військовослужбовці вітають усіх жінок, які мають стосунок до Сил підтримки, зі святом весни, краси і любові, бажають успіхів у почесній службі народові України.

Служба зв’язків з громадськістю КСП ЗС України.

Фото Мирона СИДОРА.