Таке рішення ухвалено на позачерговому засіданні Держкомісії з питань ТЕБ та НС.

Водночас медики б’ють на сполох: лікарні переповнені, місць у реанімації вже не вистачає. Тож очільник ОДА Анатолій Полосков і керівники провідних лікарень провели брифінг, щоб вкотре звернутися до краян із закликом берегти себе і ближніх. «Незважаючи на катастрофічне зростання рівня захворюваності та смертності наших громадян, більшість продовжує ігнорувати карантинні обмеження», — констатував голова ОДА.

Вражає той факт, що за оперативними даними, велика кількість ресторанів і святкових залів, порушуючи вимоги карантинних обмежень, готувалися і в понеділок приймати вечірки та гостей.

Головний лікар обласної клінічної лікарні ім. Андрія Новака Юрій Яцина висловився вкрай емоційно: «Схаменіться нарешті! Сьогодні у нашому закладі лежать 120 пацієнтів, які потребують кисневої терапії. 60 із них повинні лежати в реанімації. А в самій реанімації у нас тільки шість ліжок і розширити її неможливо. Щодня у лікарні використовують 25—30 кисневих балонів, зранку залишалося лише п’ять. Цього вистачить години до 16-ї не більше. Як рятувати життя? Знаю випадки, коли люди, маючи позитивний тест на коронавірус, гуляють містом, ходять у магазини, зустрічаються з родичами і поширюють хворобу».

Під час брифінгу головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк наголосив: «Ситуація більш ніж критична: кожен день від COVID-19 помирає 12 закарпатців». І повідомив, що за минулий тиждень кількість хворих зросла на 24% — щодня виявляють понад 500 нових випадків. Захворюваність дітей також зросла. Багато хворих віком 35—45 років, які, на жаль, також помирають. Усі палати інтенсивної терапії заповнені.

«У лікарнях ми змушені розгортати додатково до 190 ліжок. Якщо ми ще й вакцинуватися не будемо, то нас очікують геть невтішні наслідки», — наголосив головний лікар Ужгородської центральної міської клінічної лікарні Іван Курах.

Закарпатська область.