Швидшому працевлаштуванню безробітних сприяє навчання їх нових професій на базі Донецького центру професійно-технічної освіти (ЦПТО) Державної служби зайнятості.

«Центр має власні майстерні за багатьма напрямами. Вони оснащені сучасним обладнанням, завдяки якому слухачі по завершенні навчання упевнено почуватимуться під час влаштування на роботу», — розповів директор Донецького центру професійно-технічної освіти Руслан Амельченко (на знімку).

Підготовка кваліфікованих кадрів відбувається за професіями, що затребувані на ринку праці. Однією з найпопулярніших є спеціальність «швачка».

Спробувати себе саме у цій професії вирішила безробітна Ольга Грибова, яка стала на облік у Слов’янському центрі зайнятості. За півроку пошуків роботи за фахом і досвідом не знайшлось, тому співробітники центру зайнятості запропонували Ользі перекваліфікуватися. Наразі вона вже використовує знання у справі й проходить виробничу практику на швейній фабриці ТОВ «ЛУКУС» у Краматорську.

Теоретичне та виробниче навчання за професією здійснюється у навчально-виробничій майстерні ЦПТО на сучасному обладнанні впродовж трьох місяців. Виробничу практику слухачі проходять безпосередньо на підприємствах регіону. Фахову підготовку в центрі вже пройшли 47 кваліфікованих швачок, які одразу після навчання були працевлаштовані.

Підготовку за професією «швачка» завершила й Джульєтта Площинська. Під час навчання дівчина перебувала на реабілітації у Центрі комплексної реабілітації осіб з інвалідністю «Донбас», із яким Донецький центр профтехосвіти тісно співпрацює. Робота не змусила себе довго шукати, і Джульєтта вже проходить стажування в одному з краматорських ательє.

Наразі на базі центру реабілітації уперше запроваджено курс «Основи комп’ютерної графіки». Викладач ЦПТО Олександр Чапський навчає комп’ютерних наук та інформаційних технологій і має досвід роботи з особами з інвалідністю. Завдяки курсу «Оператор комп’ютерної верстки» Вікторія Литовченко вже майже рік працює за фахом у редакції газети «Берег НАДІЇ».

Загалом у Донецькому центрі профтехосвіти здійснюється підготовка за 14 ліцензованими професіями, серед яких «молодша медична сестра», «кухар», «продавець продовольчих та непродовольчих товарів», «робітник із комплексного обслуговування й ремонту будинків», «овочівник» тощо. Із 2014 року у центрі пройшли фахову підготовку понад 15 тисяч слухачів, зокрема торік — майже 2,5 тис. осіб. Приблизно 96 відсотків випускників були працевлаштовані.

Донецька область.

Фото автора.