На знімку: будні берегівських лісівників.

У квітні на Закарпатті часто майже літня температура. До лісу йдуть на прогулянки десятки людей. А на узліссях і галявинах вітерець одразу ж висушує торішню траву й опале листя, у яку й полюбляють кидати запаленого сірника безтурботні діти або й недопалки сигарет безвідповідальні дорослі. Так виникають лісові пожежі.

Аби загорань не траплялося, у Берегівському лісгоспі протипожежну безпеку тримають під пильним оком. За словами провідного інженера з охорони і захисту лісу Ярослава Пешпекі, запровадили системну роботу. Щонайменше двічі на рік проводять практичні наради-заняття спільно з працівниками Держслужби з надзвичайних ситуацій, усі 45 співробітників лісової охорони і пожежний сторож залучені до цієї роботи.

Також уклали 12 угод з фермерами та підприємцями, котрі надають техніку — трактори, бульдозери тощо. Власними силами переобладнали водовоз ЗІЛ-131, до якого під’єднують шланги, і він служить не гірше, ніж пожежний автомобіль. У селах створено пожежні дружини — і 188 осіб готові в будь-який момент стати на прю з вогнем. У кожному лісництві обладнано пункти зосередження пожежного інвентарю. І постійно триває цілодобове чергування. Працюють рейдові бригади, вздовж доріг та поблизу місць відпочинку встановлюють наглядну агітацію й шлагбауми на дорогах, які ведуть у лісові масиви.

«Тракторами проорюємо протипожежні смуги завширшки 4—5 м. Нинішнього року вони простягнуться на 26 км», — розповідає Ярослав Пешпекі.

«Суворий адміністративний контроль і пильне око кожного працівника, — додає директор лісгоспу Богдан Шойного, — запорука того, що наші ліси не будуть пошкоджені вогняною стихією».

Фото надано Ярославом ПешпекІ.