Найвизначніший з них — меч вікінгів, який знайшли «чорні» археологи і контрабандою намагалися вивезти за кордон. У 2019 цей артефакт передали музею.

Як розповів директор закладу Ігор Тимець, на виставці депутати та мешканці регіону зможуть ознайомитися з найцікавішими пам’ятками енеолітичних поселень на горах Жупан та Лисівка, в урочищі Лазки біля Винників. Серед експонатів особливе місце посідає кам’яна плитка із зображенням солярного символу, яка стала символом міста.

Під час роботи виставки глядачі змогли переглянути фільми та фотографії з місцевостей, де проводили археологічні дослідження. Такі виставки для популяризації музеїв можуть стати в обласній раді традиційними.

Історико-краєзнавчий музей міста Винники створений рішенням міської ради у 1991 році, а через п’ять років отримав статус обласного. Колекція музею відображає історію Винників та його околиць з найдавніших часів. Серед цікавих знахідок — скарб із 39 предметів бронзи і білого металу, який належить до першого тисячоліття до нашої ери.

При музеї, який налічує понад 14 тис. експонатів, працює відділ, присвячений депортованим українцям з Надсяння, Лемківщини, Холмщини та Підляшшя. Зібрано понад 1 500 експонатів про життя примусово виселених українців.

Фото прес-служби обласної ради.