На знімку: роздача продуктів у місті Зінджибар (Ємен).

У лютому відновилися кровопролитні бойові сутички в районі Маріба. Надходять повідомлення про бої в інших провінціях. Багато жителів країни перебувають на межі голоду, а доступ до тих, хто потребує допомоги, обмежений. Лікарні, які залишилися незруйнованими, закривають через відсутність палива, але при цьому влада не дає дозволу на захід до порту Ходейда 13 суден із нафтою.

Про це Раді Безпеки ООН доповіли спецпосланник ООН по Ємену Мартін Гріффітс і заступник генерального секретаря із гуманітарних питань Марк Локок. Говорячи про політичну й гуманітарну обстановку в Ємені, представники ООН нагадали, що конфлікту в цій країні вже шість років, багато єменців голодують, об’єкти цивільної інфраструктури зруйновано, економіка опинилася  на межі повного колапсу й до всього цього додалися проблеми, пов’язані
з пандемією і блокуванням імпорту палива.

Марк Локок повідомив Радбезу, що понад дві третини населення Ємену потребує невідкладної гуманітарної допомоги. Він нагадав, що 1 березня було проведено міжнародну конференцію, за підсумками якої донори пообіцяли виділити загалом 1,7 млрд доларів, однак це покриває лише половину того, що потрібно для реалізації гуманітарного плану в цій країні.

«І це означає, що ми не зможемо повернути назад процес «повільної голодної смерті», що затягнувся», — заявив Локок. Він попередив, що йдеться про життя мільйонів єменців, насамперед жінок і дітей, повідомляє Центр новин ООН.

Фото з сайту Всесвітньої продовольчої програми/ Махмуда ФАДЕЛЯ.