Таку думку під час учорашнього засідання уряду висловив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Чи буде локдаун для всієї країни? Це залежить тільки від нас та від наших дій. Якщо ми всі ретельно дотримуватимемося протиепідемічних заходів та зменшимо соціальні контакти, то локдаун не буде потрібен», — додав він.

У цьому контексті глава уряду нагадав, що в Україні продовжує діяти адаптивний карантин, а це означає, що місцева влада має право посилювати карантинні обмеження. «Тому я закликаю місцевих керівників не чекати якихось указівок, а приймати необхідні рішення. Бачите збільшення кількості хворих та госпіталізацій — запроваджуйте додаткові обмеження. Я розумію, що іноді це може бути не популярно, але популярність не може бути важливіша за життя людей, які ви врятуєте своїми вчасними діями. Сьогодні вам надано всі необхідні повноваження, тому час брати на себе відповідальність», — звернувся Д. Шмигаль до представників місцевої влади.

Звернувшись до теми зростання цін, насамперед на продукти харчування, прем’єр зазначив, що уряд веде діалог із цього приводу з ритейлерами та представниками торговельних мереж. За його словами, за деякими групами товарів зростання обґрунтовується зменшенням пропозиції та сезонним чинником. «Щодо ключових груп товарів, то наразі один із ключових учасників ринку запевнив, що не планує піднімати ціни на певні категорії продуктів харчування і товари першої необхідності», — сказав Д. Шмигаль, назвавши це результатом ефективної співпраці профільного міністерства та представників ринку.

Під час засідання уряд погодив черговий розподіл коштів місцевим бюджетам у межах надзвичайної кредитної програми для відновлення України, що загалом становить майже 1,7 мільярда гривень. «Виділені кошти передусім мають бути спрямовані на покращення життя у громадах, які найбільше постраждали внаслідок агресії Росії та на задоволення потреб внутрішньо переміщених осіб», — повідомив прем’єр.

Крім того, Кабмін затвердив порядок зарахування до місцевих бюджетів частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію пального. Накопичені за перші 2,5 місяця 2021 року 1,2 мільярда гривень акцизних коштів мають надійти до бюджетів громад у двотижневий термін із дня набрання чинності відповідною постановою. А далі 13,44 відсотка акцизу автоматично надходитиме до місцевих бюджетів, виходячи з обсягів реалізованого на відповідній території пального.

Уряд підтримав та подасть на розгляд парламенту розроблений на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту прав працівників. За словами прем’єра, цей документ запроваджує найкращі європейські та світові практики у цій галузі. «Прийняття цього законопроекту дасть змогу укладати колективні трудові договори не тільки між юридичною особою та трудовим колективом, а й також між роботодавцем — фізичною особою та його працівниками. Також будь-які зміни в колективних договорах будуть неможливі без їх пояснення та ознайомлення всіх працівників», — зазначив глава уряду, додавши, що також цими змінами пропонується посилити права працівників.

Також підтримано законопроекти про внесення змін до Митного кодексу України (щодо підтвердження суб’єктами господарювання дотримання заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності) та про внесення змін до Закону «Про виконавче провадження» (щодо створення умов для виконання угод про врегулювання спору (мирових угод), укладених між іноземним суб’єктом та державою Україна).