У вівторок у Закарпатській облдержадміністрації відбулося традиційне передріздвяне засідання ради церков. Священнослужителі були одностайні: якби про ризики Угоди про асоціацію з ЄС суспільство інформували завчасно, це не породило б нинішню напругу. 

І все ж духівництво сподівається на швидке та мирне вирішення ситуації. Шукати вихід слід спільно, роблячи виважені та конкретні кроки. Це повинні розуміти як представники влади, так і громадськість, наголосили представники релігійних конфесій, повідомили «Голосу України» в прес-центрі ОДА.

Йшлося на засіданні й про інші нагальні питання. Зокрема, про спільну програму медиків та церкви у протидії поширенню ВІЛ-інфекції, про співпрацю обласної адміністрації, райдержадміністрацій, міськвиконкомів з релігійними, благодійними організаціями, що спрямована на розвиток сімейних форм влаштування дітей. Як зазначалося, релігійним організаціям надаються приміщення під створення дитячих будинків сімейного типу, закладів соцзахисту для дітей-підлітків у Береговому, Виноградові, Перечині, Великому Березному та Ратівцях (Ужгородський район).

Багато питань виникло і з приводу визнання вантажів з гуманітарною допомогою через ліквідацію Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабміні та передачу відповідних повноважень Мінсоцполітики. Тож релігійні організації вимушені платити за зберігання на складах митниці вантажів, якщо тривалість перевищує визначені терміни.

— Мною особисто було надіслано кілька звернень до Прем’єр-міністра України щодо вирішення цього питання. Також народний депутат від Закарпаття Іштван Гайдош вніс на розгляд Верховної Ради проект змін до Закону «Про гуманітарну допомогу», що стосуються саме цих питань, — сказав голова ОДА Олександр Ледида. Він також пообіцяв сприяти у розв’язанні проблеми із завищеним, на думку духівництва, нарахуванням за газ, який використовується в церквах, і попросив надати конкретний перелік благодійних, релігійних організацій, у яких виникає така проблема, щоб обговорити це питання з представниками «Закарпатгазу».

 

Ужгород.