Особливо їх некерованість насторожує співвітчизників на тлі пандемії, коли й без того скромні доходи багатьох українських родин щодня зменшуються.

Заяви про те, що уряд веде діалог із рітейлерами та представниками торговельних мереж щодо недопущення підвищення цін, про що на засіданні Кабміну заявив прем’єр Денис Шмигаль, втішають мало. Такі попередження під час минулорічного весняного карантину так і залишилися добрими намірами уряду.

«...По деяких групах товарів є обґрунтоване зростання через зменшену пропозицію та сезонний фактор... щодо інших... груп: один із ключових учасників ринку запевнив уряд, що не планує підвищувати ціни на певні категорії продуктів... і товари першої потреби. Це є прикладом ефективної співпраці профільного міністерства та представників ринку...» — заявив глава уряду.

У чому ефективність і де та співпраця, очільник Кабміну, на жаль, не пояснив.

Утім, говорити про відсутність турботи з боку держави було б межею невдячності. У Міністерстві економіки назвали умову, за якої українським підприємцям відновлять програми допомоги, зокрема компенсацію у 8 тисяч гривень! Як розповів очільник відомства, Кабінет Міністрів може поновити програми допомоги у разі погіршення епідеміологічної ситуації у країні та необхідності запровадити черговий локдаун. Він додав, що всі програми, напрацьовані минулого року, будуть застосовані у разі, якщо розширення карантинних обмежень триватимуть.

У грудні 2020-го, нагадаємо, Верховна Рада підтримала пакет законопроектів щодо підтримки бізнесу на час карантину, яким передбачалася одноразова фінансова допомога у 8 тисяч гривень для підприємців та працівників.

Не знаємо, чи складеться з більш як щедрими виплатами у фантастичні 8 тисяч гривень, яких припало рівно по тисячі на кожен місяць минулорічного карантину, але вже достеменно відомо, що більшість фізичних осіб — підприємців, які внесли орендну плату за свої торговельні місця на ринках, що вже потрапили у червону зону, можуть попрощатися зі своїми кровними. Загальновідомо та й досвід, набутий під час локдауну-2020, показує, що власники ринків та інших торгових точок дуже вже не люблять розставатися з грішми.

Уряд України виступає за внесення змін до законодавчої ініціативи про ринок землі! Зокрема щодо безплатної приватизації громадянами ділянок.

Про це заявив старший проектний менеджер із земельної реформи офісу реформ Кабміну Андрій Мартин в ефірі одного з телеканалів і підкреслив, що фактично немає можливості задовольнити право українців на отримання земельних ділянок безоплатно, тому що на це вільної землі в країні... не залишилося.

За словами Мартина, земельна реформа в Україні триває понад 30 років, і вже практично всі землі були перерозподілені. При цьому чиновник зазначив, що право українців на безплатну приватизацію ніхто не скасовуватиме.

«Це одне з прав громадян, Конституція нам забороняє звужувати права і свободи. Але вільних земель, щоб задовольнити кожного громадянина України, вже немає», — заявив фахівець.

От і виходить, що для того, щоб кожному громадянину наділити по 2 гектари землі для особистого селянського господарства, додатково треба 64 мільйони гектарів землі для тих, хто їх ще не отримав, а це більше, ніж уся територія України. Це не ми сказали, це резюмував Мартин.

Як сумно. Виходить, українцям можна не все, що гарантовано Основним Законом?