Домовленості з Росією дали змогу розробити реалістичний і збалансований проект держбюджету на 2014 рік. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів повідомив прем’єр Микола Азаров (на знімку). До того ж глава уряду додав, що це, напевно, найважчий із дев’ятнадцяти бюджетів, у прийнятті яких він брав участь.

За його словами, головну увагу в новому бюджеті приділено вирішенню соціальних завдань, розширенню бюджетної підтримки соціально-економічного розвитку регіонів, відновленню економічного зростання та конкурентоспроможності вітчизняних підприємств, у тому числі через стимулювання модернізації реального сектору, поліпшення інвестиційного та бізнес-клімату. З цією метою уряд вирішив запропонувати Верховній Раді на наступний рік скоротити на 1 відсоток податок на прибуток. «Важке рішення, але воно стимулюватиме вкладення коштів у модернізацію підприємств», — зауважив М. Азаров.

Глава уряду також повідомив, що наступного року мінімальна зарплата підвищуватиметься в три етапи: з 1 січня, з 1 липня і з 1 жовтня, і в результаті вона буде майже вдвічі більша, ніж у 2009 році. Так само в три етапи має збільшуватися розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки — загалом порівняно із груднем 2013 року це збільшення має сягнути 18 відсотків.

Кажучи про очікуване збільшення зарплат для представників окремих професій, М. Азаров повідомив, що на кінець 2014 року порівняно з груднем 2013-го середньомісячна зарплата дільничного лікаря-терапевта вищої категорії зросте на 602 гривні, фельдшера — на 401, завідувача дошкільного навчального закладу — на 645, вчителя вищої категорії загальноосвітнього навчального закладу — на 602, старшого наукового співробітника — на 748 гривень.

«Усе це стало можливо після того, як відбулася справді історична подія: після 3,5 року дії газового контракту, який день за днем знекровлював вітчизняну економіку, Президенту вдалося поставити крапку в історії тієї зради національних інтересів, за яку несуть відповідальність політичні сили, що й сьогодні провокують нестабільність у країні», — підкреслив прем’єр.

Глава уряду повідомив, що загалом у Москві було підписано широкий пакет угод, які відкривають для економіки України гарні перспективи на наступні роки, а уряду дають можливість прийняти сьогодні бюджет соціального, підкреслюю, й економічного розвитку країни, що було до сьогоднішнього часу просто неможливо.

Пропонуючи змоделювати ситуацію в разі, якби домовленості Президентів України і Росії не було, а натомість була підписана Угода про асоціацію з ЄС, М. Азаров зазначив, що, очевидно, «після кількох днів гучних аплодисментів з приводу підписання Україну накрила б жорстка реальність».

«Уже сьогодні ми були б змушені піти на вимоги Міжнародного валютного фонду, а саме: вдвічі підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги, різко знецінити національну валюту, скоротити витрати бюджету до мінімуму, скасувати державну підтримку сільського господарства, заморозити зарплати і пенсії та соціальні допомоги, а іноді й скоротити їх», — запевнив він та додав, що при цьому Україна продовжувала б платити надмірну ціну за газ.

Розвиваючи тему можливої катастрофи, М. Азаров додав, що далі почали б закриватися підприємства та серед зими відключалося б опалення міст, наприклад, у Києві, який заборгував 2 мільярди гривень.

Зовсім інші очікування у прем’єра від налагодження співпраці з Росією.

«Тільки за попередніми прогнозами сумарна виручка від спільного виробництва та постачання 80 літаків Ан-124 з українськими двигунами становитиме 12 мільярдів 890 мільйонів доларів США. Крім того, створення такого унікального флоту дасть змогу нам на кілька десятиріч посісти лідерські позиції у сфері міжнародних перевезень великогабаритних вантажів», — сказав М. Азаров. Так само у нього великі очікування від співпраці «Росатома» з харківським «Турбоатомом» та іншими підприємствами.

Утім, прагнучи довести, що Україна не відмовляється від європейських перспектив, М. Азаров повідомив, що під час засідання уряд також дасть «зелене світло» для підписання п’яти угод між Україною та ЄС. «Це практичні кроки із співробітництва з ЄС. Таку кропітку роботу урядових структур в умовах постійно зростаючої глобальної конкуренції не замінять ніякі майданні гасла і резолюції», — сказав прем’єр.

ДОСЛІВНО

Прем’єр-міністр Микола АЗАРОВ:

 

«Що очікувало б Україну? Я відверто запитую: що очікувало б Україну? Відповідь очевидна — банкрутство і соціальний колапс. Ось який новорічний подарунок чекав би на народ України».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.