Парламентська хроніка
Ранкове засідання 18 грудня
Голова Верховної Ради Володимир Рибак відкрив ранкове засідання. Глава парламенту запросив керівників фракцій на нараду до свого кабінету, привітав Миколу Рудьковського з днем народження та оголосив ранкове засідання закритим.
Тим часом у кулуарах обранці коментували підписані у Росії угоди та ухвалення проекту Держбюджету на 2014 рік.
Так, голова Комітету з питань Регламенту Володимир Макеєнко (Партія регіонів) підписані угоди назвав «кінцем економічної кризи». «Ціна на газ повернута в історичний ціновий спектр, який і повинен був бути», — зауважив він. Що стосується політичної кризи, то, за словами депутата, те, що відбувається, — це передвиборна кампанія. На запитання, чим же Україна розраховуватиметься за таку знижку, В. Макеєнко зауважив: «Ви задоволені такою ціною? Давайте правду казати, ми всі задоволені. Навіть опозиція визнала, що сприймає таку ціну на газ. Але вони забули сказати інше — газ по завищеній ціні — це вони зробили».
Що стосується бюджету, то, за словами депутата, є всі дані для його формування. «Є курс гривні до долара, є ціна на газ. Ми робимо цей бюджет соціально захищеним. Нам є з чим завтра вийти до людей». Водночас глава Регламентного комітету зауважив, що задля розгляду головного фінансового документа країни парламент може працювати додаткові дні. «Наступний тиждень — робота в комітетах. Є ще й субота. Якщо буде необхідність, їх можна зробити сесійними». Депутат висловив упевненість, що бюджет розглядатимуть у четвер. «Можливо, не зранку, може по обіді. Але почнемо розглядати у четвер», — наголосив він.
Упевнений депутат і в тому, що опозиція розблокує парламент задля розгляду проекту Державного бюджету. «Інакше цього ніхто не зрозуміє. Ну як не дати розглянути бюджет? Це основний документ. Ми ж всі маємо знати, як входити в 2014 рік, і 12 тисяч місцевих бюджетів чекають на цей документ».
У свою чергу регіонал Володимир Олійник у коментарях зауважив, що зниження ціни на газ не означатиме зниження тарифів на житлово-комунальні тарифи для населення. «Що таке зниження? Це погіршення ситуації. До цього тарифи що, були збалансовані? Ні, вони були дотаційні. Ця знижка дозволить мати менші збитки, які перекриваються з бюджету. Тому наша позиція щодо збільшення зарплат, пенсій для того, щоб населення було платоспроможним — це правильна позиція, ніж зниження ціни на газ, щоб знову компенсувати різницю в тарифах з бюджету», — наголосив він.
Народний депутат України від фракції «УДАР», перший заступник голови Комітету Верховної Ради у закордонних справах Валентин Наливайченко щодо московських домовленостей заявив: «Нашим інтересам відповідає повноцінна угода про вільну торгівлю з РФ — включно з енергоносіями».
Коментуючи нову ціну на газ, Наливайченко заявив, що справедлива ціна на газ для України і не повинна бути більшою. Окрім того, така ціна потрібна, лише якщо буде прямий контракт між «Нафтогазом» і «Газпромом», і обов’язково вказаний термін його дії.
Водночас опозиція вимагає розглядати держбюджет за повною процедурою та зробити наступний тиждень пленарним. Про це заявив на брифінгу в Штабі національного спротиву лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.
«Розгляд цього питання повинен відбуватись не раніше, ніж через чотири дні після того, як ми отримаємо проект закону. Ми вимагаємо відповідно до закону подати нам висновки Рахункової палати України. Вимагаємо відповідно до закону оголосити наступний тиждень пленарним для розгляду закону про державний бюджет», — наголосив він.
Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок говорив, що розуміє, що уряд сидів і чекав відповідних цифр ціни на газ, які вони отримали вчора після поїздки Януковича до Москви. Але отак вже за день ухвалювати головний економічний документ країни — це абсолютно неприпустимо. «На засіданні в Голови Верховної Ради ми йому чітко сказали, що до моменту врегулювання політичної кризи в державі ухвалювати будь-які рішення в парламенті є нереально і неможливо», — сказав Олег Тягнибок.
 
Зранку депутати з опозиційних фракцій заблокували президію та трибуну Верховної Ради.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.