Виявилося, що шукали та затримували не одного агента, а цілу групу, яка добувала секретну інформацію для розвідки Росії.

Речниця головної прокуратури Сійка Мілева повідомила, що кримінальну справу було порушено та почато досудове провадження проти шістьох осіб за злочини за двома статтями Кримінального кодексу — керівництво й участь у групі, створеній для злочинів проти республіки, і шпигунство на користь іноземної держави.

Усі вони виявилися болгарськими громадянами, які працюють у міністерстві оборони чи в службі військової інформації. Мали прямий стосунок до національної безпеки і цілеспрямовано збирали секретну інформацію для передачі її іноземній державі.

Показаний журналістам двадцятихвилинний ролик розкриває мету та методи роботи групи на чолі з резидентом. Ним виявився, як повідомили незабаром незалежні інформаційні джерела, 73-літній полковник запасу Іван Ілієв, який до 2016 року обіймав одну з «керівних посад» у болгарській військовій розвідці. Болгарські ЗМІ зазначають, що свого часу він закінчив курси підготовки в радянській розвідшколі при ГРУ. Потім працював у Греції та інших західних країнах, а згодом викладав майбутнім болгарським розвідникам предмети «оперативної спрямованості». Основним завданням «досвідченого розвідника» було створення нелегальної агентурної мережі та вербування осіб, які мають доступ до секретної інформації, що стосується Болгарії, НАТО й Євросоюзу. Ілієву вдалося завербувати співробітника міністерства оборони, який брав участь у формуванні бюджету цього відомства, чинного співробітника розвідуправління, котрий відповідав за розроблення заходів протидії «гібридним загрозам і ризикам», зокрема з боку Росії, а також його колегу, який не раз входив до складу болгарських військових миротворчих контингентів, що вирушали за кордон. Серед завербованих опинився і керівник відділу секретного діловодства болгарського парламенту, за плечима якого робота на посадах військового аташе в різних країнах.

Незважаючи на те що досвід у «помічників» був, «резидент» не припиняв навчати їх оперативній майстерності, що зафіксували аудіозаписи, представлені на брифінгу. А на відеозаписах видно, як агенти під столом у ресторані перераховували «зарплату» за виконану шпигунську роботу.

А цікавило замовників: що становить собою Координаційний центр НАТО у Варні, які завдання він виконує, які плани розвитку, штат, фінансування; політика НАТО та ЄС стосовно Росії, Білорусі, України, Сирії, ставлення Альянсу до конфліктів в Україні й Нагорному Карабасі; діяльність ЦРУ в Болгарії; контактні особи міністерства оборони Болгарії в США й Британії; які робочі зустрічі представники міністерства проводять із представниками західних країн. Ось такий чималий список тем.

Усі добуті відомості «резидент» передавав через зв’язкового, а точніше зв’язкову, неназваним співробітникам диппредставництва. Зв’язковою ж була... його дружина, яка має подвійне громадянство — Росії та Болгарії.

За твердженням головного прокурора Болгарії Івана Гешева, спостереження за «роботою» членів шпигунської групи велося з жовтня минулого року.

18 березня 2021 року після збору необхідної кількості даних про їхню злочинну діяльність було вирішено нейтралізувати групу. В результаті слідчих дій, зокрема обшуків у службових кабінетах і квартирах, було виявлено речові докази та вилучено комп’ютери, мобільні пристрої, безліч карт пам’яті та sim-карти, а також письмову документацію, що стосується предмета розслідування. 

На початку операції одному з підозрюваних удалося зникнути. Тому в п’ятницю всі виїзди із Софії були негайно перекриті. А затримати втікача вдалося біля посольства Російської Федерації в Софії.

Головний прокурор Іван Гешев зазначив, що представлені на брифінгу аудіозаписи та відеоматеріали, отримані з використанням спеціальних засобів, лише мала частина доказів протиправних дій затриманих. Він наголосив, що шпигунську мережу вдалося знешкодити за допомогою спецслужб країн Євросоюзу та США.