Місцевому самоврядуванню для цього потрібно додатково вишукувати понад 115 млн грн. Голова Самбірської райради Віталій Кімак вважає, що у формулі освітньої субвенції, яку надає держава, повинна бути врахована й дошкільна освіта. З цього приводу він звернувся з листом до Кабміну. Такої ж думки всі голови ОТГ на Львівщині.

На Самбірщині непроста ситуація, бо протягом двох років відкрили аж вісім дитсадків, незабаром — ще два. Район опинився у скрутному фінансовому становищі, бо після передачі повноважень з районного рівня ОТГ дефіцит коштів на виплату зарплати працівникам бюджетної сфери до кінця року становитиме 40 млн грн.

Тож Віталій Кімак вважає, що уряд має невідкладно вирішити питання дофінансування дошкільної освіти і виправити ситуацію. Поки що через освітню субвенцію ОТГ отримують кошти виключно на утримання шкіл.

У селах Кульчиці та Чуква готові прийняти дітей два нові дитсадки, але для цього потрібно вишукати додатково до 3 млн грн щороку. Ситуацію ускладнює й розбалансована система повноважень та ресурсів між різними гілками влади.

«На моє глибоке переконання, яке базується на серйозному аналізі, громади мають отримати додаткові кошти з держбюджету з урахуванням кількості дітей, які виховуються у дитсадках», — вважає голова Самбірської райради.