«Уряд продовжує працювати над тим, щоб українці отримували справедливі платіжки, а на енергетичних ринках не було монополії та зловживань. У цьому контексті ми приймаємо рішення про те, що ціна на електроенергію залишається без змін, тобто 1,68 гривні за кіловат. Державна компанія «Енергоатом» продовжить поставляти електроенергію для людей за пільговою ціною», — повідомив під час учорашнього засідання Кабміну Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, нагадавши, що водночас «Енергоатом» може повноцінно працювати на ринку, що дасть компанії можливість отримувати необхідні кошти для ремонтів, модернізації та безпечного функціонування наших атомних електростанцій.

У зв’язку з посиленням карантинних обмежень буде відновлено підтримку людей та бізнесу за аналогією з тією, що діяла взимку. «Держава готова виплатити ФОПам та працівникам підприємств, які постраждають унаслідок запроваджених карантинних обмежень у червоних зонах, по 8 тисяч гривень», — сказав глава уряду, висловивши сподівання, що додаткові виплати також запровадять органи місцевого самоврядування.

Коментуючи публічний звіт Міністерства фінансів щодо виконання держбюджету за 2020 рік, прем’єр звернув увагу на такий позитивний момент, як перевиконання дохідної частини бюджету на 54 мільярди гривень. «Ми запустили зміни в податковій та на митниці і починаємо бачити результат. Завдяки повному виконанню бюджету вдалося зменшити дефіцит із 7,5 до 5,3 відсотка від ВВП», — сказав Д. Шмигаль, підкресливши, що ефективне виконання бюджету дало можливість підвищити мінімальну зарплату, збільшити зарплату всім лікарям, провести індексацію пенсій та значним чином підтримати бізнес та економіку. «Якщо порівнювати з іншими європейськими країнами, то нам вдалося не допустити того падіння економіки, яке відбулося в більшості країн Євросоюзу. Тим паче якщо ми порівняємо із кризою 2009 року, коли падіння ВВП становило 15 відсотків, то нині цей показник фактично в чотири рази менший. І велика заслуга того, що минулого року ми більш м’яко пройшли кризу, — це державна підтримка економіки», — зазначив він, додавши, що звіт про виконання держбюжету-2020 буде передано на розгляд парламенту, Президента та Рахункової палати.

Нагадавши, що Кабмін прийняв Національну економічну стратегію до 2030 року, прем’єр зазначив, що в її розвиток затверджується план пріоритетних дій уряду на 2021 рік. За його словами, цей документ, що містить 750 пунктів, синхронізований із планом законодавчих ініціатив парламенту та враховує концептуальні речі, які записані в стратегії-2030.

Уряд затвердив порядок та умови надання субвенції місцевим бюджетам на розвиток Цент-рів надання адміністративних послуг. Відповідно до цього рішення для облаштування ЦНАПів у 2021 році регіони отримають 231 мільйон гривень. «У нас дуже чітке та амбітне завдання, щоб за 2—3 роки такий центр був у кожній громаді і люди могли отримувати зручні та якісні державні послуги», — сказав прем’єр, додавши, що громадам Одеської, Сумської, Хмельницької, Львівської, Запорізької, Донецької та Луганської областей буде передано 16 майнових комплексів державних закладів професійно-технічної освіти.

Також рішенням уряду погоджено виділення 613 мільйонів гривень на облаштування у 2021-му 35 пріоритетних пунктів пропуску. Загалом у рамках цієї програми, яка діятиме до 2023 року, на технічне переоснащення, в тому числі влаштування скануючої системи для огляду вантажного та легкового транспорту, а також побудови відеоконтролю та зважування, планується витратити 9,5 мільярда гривень.

Кабінет Міністрів схвалив та подасть на розгляд Верховної Ради законопроекти про внесення змін до Закону «Про засади державної регіональної політики» та про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова щодо повітряного сполучення.

Незаконно затримані та засуджені російською окупаційною владою в Криму політв’язні Сейран Салієв та Сервер Мустафаєв отримуватимуть стипендії імені Левка Лук’яненка, які призначено за рішенням уряду, зважаючи на їхню діяльність, яка була спрямована на обстоювання суверенітету і територіальної цілісності України.

Фото з сайту kmu.gov.ua