Також зафіксовано рекорд з кількості смертей від COVID-19 — 407 осіб. За інформацією МОЗ, показник госпіталізацій ковідних хворих перевищено у двадцяти регіонах і в столиці, на червоному рівні перебувають Київ і десять областей.

Ситуація з поширенням COVID-19 у Києві є критичною. Локдаун у місті можуть посилити, якщо Національна академія медичних наук не надасть додаткові ліжка для пацієнтів, заражених коронавірусом. Про це заявив у телеефірі очільник столичної Держпродспоживслужби Олег Рубан.

«Якщо Національна академія медичних наук не надасть 500 ліжок, як обговорювалося, то у п’ятницю ухвалюватиметься рішення щодо посилення карантину», — повідомив він. І уточнив, що в столиці можуть припинити роботу дитячих садків, молодших класів (1—4 класи) і зупинити громадський транспорт.

За словами Рубана, «Укртрансбезпека» ігнорує свої обов’язки з контролю транспорту. Фіксуються численні порушення правил.

Відомчі лікарні МОЗ і Національної академії медичних наук поки що відмовляються приймати хворих на коронавірус киян. Про це вчора повідомив у своєму Телеграм-каналі голова КМДА Віталій Кличко. Він запевнив, що міська влада робить усе можливе, щоб не допустити колапсу медичної системи. На сьогодні в Києві 6 169 ліжок для лікування хворих на COVID-19. Ковідних пацієнтів приймають у 30 медзакладах столиці, зокрема й у трьох лікарнях «Укрзалізниці». «Щодо інших медзакладів — відомчих лікарень МОЗ і Національної академії медичних наук, де є ліжка й медперсонал, — попри наші неодноразові звернення там досі не приймають хворих на COVID-19 киян», — підсумував Кличко.

Україна одержала підтвердження щодо поставки ще майже мільйона доз вакцини Pfizer/BioNTech у рамках глобального механізму COVAX, які доставлять до кінця червня. Про це повідомив в ефірі «Громадського» головний санітарний лікар МОЗ Віктор Ляшко. Він розповів, скільки і яких вакцин проти коронавірусу одержить Україна найближчим часом.

«Covishield ми отримали 500 тисяч. За контрактом до кінця березня мало надійти ще мільйон доз. Потім наступні 500 тисяч доз і ще мільйон. Однак в Індії діє тимчасова заборона на експорт вакцини, але ми не панікуємо, тому що нині надходить нова вакцина з такої ж платформи — у рамках механізму COVAX», — сказав Ляшко.

Йдеться про ту ж вакцину AstraZeneca, яку випускають у Південній Кореї. До кінця травня очікується партія в 1,7 мільйона доз, першу партію в 360 тисяч уже готові відвантажити. Але виробник досі не зареєстрував вакцину в Україні, повідомив головний санлікар. Також він нагадав, що Україна вже уклала контракт на поставку 2 мільйонів доз вакцини від китайської компанії Sinovac.

«Перша поставка в 215 тисяч доз уже надійшла, інші очікуємо наступними траншами. Ці 215 тисяч доз проходять лабораторний контроль, і, сподіваємося, найближчим часом вакцина буде допущена до реалізації», — уточнив він.