У зв’язку з ухваленням Верховною Радою законопроекту про виплату по вісім тисяч гривень допомоги фізичним особам-підприємцям та найманим працівникам бізнесу, які працюють у червоних карантинних зонах, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду доручив Мінекономіки протягом тижня розробити всі необхідні документи, щоб уже на початку квітня громадяни могли подати заявки через застосунок «Дія».

Крім того, глава уряду доручив Міністерству розвитку громад та територій координувати роботу з місцевою владою для здійснення додаткових виплат бізнесу в межах кожного регіону. «Це важливий крок, який допоможе нашим підприємцям пережити чергову хвилю коронавірусу та не звільняти людей під час дії цих обмежень», — зазначив він.

Водночас, міністр охорони здоров’я Максим Степанов поінформував, що ситуація із захворюваністю на COVID-19 залишається достатньо напруженою. «Ми прогнозуємо зростання кількості хворих і як наслідок —  кількості госпіталізацій протягом щонайменше найближчого тижня-двох. Нині в нашій країні діє адаптивний карантин, і ми вважаємо, що це найкраща стратегія, яка не раз показала свою ефективність», — сказав він, зауваживши, що наразі в 34 країнах Європи смертність на мільйон населення вища, ніж в Україні.

Коментуючи ситуацію із вакцинацією населення, міністр повідомив, що в квітні-травні Україна планує отримати 4,9 мільйона доз вакцини від коронавірусу. Загалом, за словами М. Степанова, Україна вже законтрактувала 22 мільйони доз вакцини та планує законтрактувати ще 15 мільйонів. «Ці 37 мільйонів доз — це вакцини, які ми отримаємо протягом нинішнього року, щоб щепити більшість дорослого населення України», — сказав він.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, уряд затвердив 150 мільйонів гривень субвенції місцевим бюджетам, які будуть спрямовані на створення навчально-практичних центрів сучасної професійно-технічної освіти. «Громади зможуть використати кошти субвенції для розвитку найбільш актуальних на ринку праці в межах того чи іншого регіону спеціальностей», — сказав прем’єр.

Відповідно до ще одного рішення уряду, громади отримають додаткові можливості для облаштування майданчиків для платного паркування із застосуванням безготівкових форм оплати. «Уряд дає місцевій владі всі інструменти, щоб нарешті було створено систему паркування за найкращими європейськими стандартами», — зазначив Д. Шмигаль.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до деяких законів щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю. «Проектом закону пропонується запровадити стимулюючий інструмент, щоб роботодавці були зацікавлені у працевлаштуванні осіб з інвалідністю», — зазначив глава уряду, додавши, що також підтримано постанову, яка спрощує отримання особами з інвалідністю або їх законними представниками компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів. Зокрема, спрощується процедура подання документів для призначення пільг за допомогою введення в дію електронного кабінету особи з інвалідністю.

Кабмін також підтримав законопроекти щодо продовження дії угоди між урядом України та урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у сфері науки та технологій та про внесення змін до статті 11 Закону «Про державні нагороди України» (щодо перейменування Державної премії України в галузі науки і техніки у Національну премію України імені Бориса Патона).