Адже ця весняна та осіння пошесть приводить і до забруднення повітря, і до пожеж у господарствах людей, не кажучи вже про знищення щойно народжених зайченят та іншої дичини.

З 4 березня цього року вступив у дію Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки», який передбачає штрафні санкції від 3 060 до 6 120 гривень для громадян і для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 безпосередньо за випалювання рослинності або її залишків.

Тож у чернігівських селах Іванівка та Старий Білоус були виявлені порушники, щодо яких, відповідно до вимог чинного законодавства, інспектором Державної екологічної інспекції розглядатиметься питання притягнення до адміністративної відповідальності. Власне, факту штрафування ще нема, але є надія на більш жорсткі, ніж досі, дії.

Тим часом, за повідомленням рятувальників, за добу в області ними зафіксовано 32 пожежі в природних екосистемах. Загальна площа, пройдена вогнем, становила понад 99 гектарів. Крім цього, через випалювання сухої рослинності виникло 5 пожеж у житловому секторі

Фото управління ДСНС у Чернігівській області.