На знімку: лауреат премії Михайла Коцюбинського за 2018 рік вінницький письменник Петро Скорук отримує диплом на порозі оселі, в якій народився і жив класик української літератури.

Знайти оригінальні рішення — архітектурні, ландшафтні, смислові — для території музею-садиби Михайла Коцюбинського, а також прилеглої площі, де встановлено пам’ятник класику, — така мета творчого змагання архітекторів під назвою «Коцюбинський вдома».

Про початок конкурсу повідомляється на офіційному сайті Вінницької міськради. «Завданням найближчих років для колективу музею-садиби та всієї громади є підсилення культурного потенціалу імені нашого земляка — знаного у світі класика української літератури Михайла Коцюбинського, — каже співорганізатор конкурсу директор департаменту маркетингу та туризму Вінницької міськради Олександр Вешелені. — Зробити будинок, в якому він народився, навколишній простір ще більш привабливим і для вінничан, і для туристів, наповнити його мистецьким змістом. Маємо показати його зв’язок з нашим містом, репрезентувавши Коцюбинського на його рідній території».

Презентація конкурсу відбувалася в онлайн-форматі, організатори розповіли майбутнім учасникам про результати власних досліджень території конкурсного проектування, опитування вінничан, представили думки експертів тощо. Нагадаємо, що йдеться про територію, де розташовані музей-садиба, що збереглася до наших днів, меморіальний сад, подвір’я, а також сусідня площа з пам’ятником письменнику та ігровий дитячий майданчик неподалік.

За результатами досліджень сформували вихідні дані для проектування та програму архітектурного конкурсу «Коцюбинський вдома», що їх представили під час презентації. До участі у змаганні запрошують фахівців з урбаністики, архітектури, ландшафтного дизайну, інших суміжних професій. Доповнити їх мають можливість письменники, літературознавці, художники, представники інших творчих напрямів. Замовником конкурсу є департамент архітектури та містобудування Вінницької міськради. Призовий фонд становить 300 тисяч гривень. Нагадаємо, що нині триває реставрація будинку, в якому народився і проживав у різні періоди загалом майже 30 років Михайло Коцюбинський. Кошти на відновлення будівлі також надано міською радою.

Ознайомитися з програмою та умовами можна на сторінці конкурсу на сайті Вінницької міської ради: https://bit.ly/3rHmWEY. Термін подачі заявок до 30 квітня включно.

Фото з відкритих джерел.