Проект ініціювали Національний центр управління та випробувань космічних засобів і ПНУ в межах діяльності регіонального інноваційно-космічного кластера «Полісся». Ініціативу підтримали ГУ ДСНС у Житомирській та Одеській областях, завдяки чому до напрацювання пропозицій та рішень додатково долучили фахівців-надзвичайників.

За результатами спільної роботи науковці розробили шляхи модернізації системи моніторингу теплових аномалій за даними дистанційного зондування Землі і створили інтегровану систему запобігання та ліквідації лісових пожеж.

Використання новітніх систем уможливить виявлення пожеж на меншій площі і запобігання їх поширенню. Крім того, у рамках проекту було створено програмний модуль, який дає змогу оперативно інформувати про пожежі відповідні служби ДСНС, керівників лісових господарств, голів обл- і райдержадміністрацій та очільників територіальних громад.

У Національному центрі управління та випробувань космічних засобів зазначають, що програмні комплекси нової системи забезпечують виявлення пожеж площею від 25 м2 та оповіщення відповідальних осіб у термін до 30 хвилин з моменту прийому супутникових даних станціями НЦУВКЗ. Пілотне тестування нової системи розпочалося в Одеській та Житомирській областях із подальшим впровадженням по всій Україні.