Причиною обурення членів обласної Спілки ветеранів Афганістану став акт вандалізму, що стався нещодавно на меморіалі. Пам’ятну плиту, встановлену на спомин про загиблих воїнів-земляків, учасників чехословацьких подій 1968 року, невідомі облили червоною фарбою, а деякі таблички з прізвищами афганців пошкодили. Згодом з’явилася петиція представників обласного осередку Національного корпусу з пропозицією демонтувати пам’ятний знак учасникам операції «Дунай», котра, нагадали націоналісти, була окупаційною й призвела до загибелі мирних жителів Праги.

Ветерани афганської війни зажадали від правоохоронців знайти і покарати зловмисників. Водночас звернулися із проханням до влади виділити бюджетні кошти й добудувати меморіальний комплекс, де викарбовано 98 прізвищ уродженців Черкащини, котрі загинули далеко від рідного дому.

Довідково

Пам’ятник афганцям встановлено у центрі Черкас 1989 року. В основі композиції — символічне зображення вибуху. На краю вирви — викувані з чорного металу мальви та викарбувані на граніті проникливі рядки з вірша Василя Симоненка

«А якщо впадеш ти на чужому полі, Прийдуть з України верби і тополі...». Цілісна, глибоко продумана меморіальна композиція загиблим на «чужій війні», вважається однією з кращих в Україні серед пам’ятних знаків «воїнам-інтернаціоналістам».

У 2016-му в керівництва Спілки ветеранів Афганістану виникла ідея розширити меморіал і навіть побудувати музей. З міського бюджету тоді виділили 1 млн 200 тис. грн, і з одного боку комплексу з’явилася цегляна стіна, а з другого, всупереч протестам патріотично налаштованих жителів Черкас, — православна каплиця Московського патріархату. На цьому будівництво, що призвело до порушення цілісного задуму меморіалу, припинилося.
Чи знову необхідно виділяти бюджетні кошти на впорядкування пам’ятного місця — це питання вирішуватимуть депутати міської та обласної ради.

Черкаси.