Вивчали новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти і засади харчової безпеки за системою НАССР і практично відпрацьовували приготування страв зі збірника рецептів для шкільних їдалень від відомого в Україні кухаря Євгена Клопотенка дві групи із 68 шкільних кулінарів.

За інформацією начальника управління освіти міської ради Лариси Костенко, в програмі курсів було — приготування салатів, перших та других страв, десертів, соусів і напоїв. Загалом — 20 нових страв, адаптованих для шкільних їдалень.

Наприклад, потягом одного дня — готували страви із м’яса та риби, зокрема — грузинське чахохбілі і запечену рибу на овочевій подушці з твердим сиром.

Кухарі також вивчали технологію приготування обідів на основі безлактозних та безглютенових харчових продуктів, що особливо важливо для дітей, які мають неприйняття цих складових у своєму раціоні.

«Ми виступили з ініціативою організувати навчання з підвищення професійної майстерності для кухарів закладів освіти, а підтримав її міський голова Андрій Райкович. Потім домовилися про співпрацю з регіональним центром, адже саме його спеціалісти розробили програму курсів, які проводяться на добровільних засадах. Наступним етапом стане навчання кухарів дошкільних навчальних закладів», — повідомила Лариса Костенко.

Як запевняють організатори курсів, низка страв від Клопотенка вже є в шкільних меню, а від деяких довелося відмовитися, позаяк вони не припали до смаку дітям. Після навчання кухарів харчування школярів стане смачнішим, кориснішим і різноманітнішим — переконані ініціатори курсів.

Кропивницький.

Фото надано прес-службою міської ради.