Ці поліські села свого часу зазнали негативного впливу аварії на Чорнобильській АЕС, тож населення хворіє, часто потребує екстреної медичної допомоги.

— Тим часом найближча станція екстреної медичної допомоги базується у місті Дубровиці — центрі Дубровицької міської територіальної громади. До найближчого села Миляцької сільської громади від Дубровиці — 20, до найвіддаленішого — 50 кілометрів, — розповідає Миляцький сільський голова Федір Хлебович (на знімку). — Щоб дістатися до найближчого села, швидкій потрібно до 45 хвилин, до найвіддаленішого — півтори години, оскільки й дорога до них погана — вся у ритвинах, що уповільнює рух транспорту. Тож не виконуються жодні встановлені нормативи. А в окремих екстрених випадках життя пацієнта залежить від хвилин.

— У таких випадках наші мешканці наймають приватний транспорт і виїздять назустріч швидкій або прямо в лікарню. Але не в усіх людей є для цього кошти, особливо у наш час суцільного безробіття і бідності, — продовжує Федір Хлебович. —

Щоб виправити це становище і наблизити медичні послуги до людей, наша Миляцька сільська рада звернулася з листом-клопотанням до Рівненських обласної ради та ОДА, щоб у Милячах на базі місцевої амбулаторії відкрити пункт базування бригади екстреної медичної допомоги.

На засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства (голова Юрій Білик) Рівненської обласної ради розглянули звернення Миляцької сільської ради та позитивно відреагували на нього. Тим паче що керівник громади Федір Хлебович запевнив, що вже є місце для розміщення працівників екстреної бригади та автомобіля швидкої допомоги. Окрім того, за потреби виділятимуть кошти з місцевого бюджету на пально-мастильні матеріали.

У свою чергу, керівник обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Бортнік підтримує таку ініціативу. У квітні — травні «екстренка» отримає чергові санітарні автомобілі, один із яких буде передано на Миляцьку громаду.

Члени комісії одностайно підтримали звернення Миляцької сільської ради та рекомендували керівнику КП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Андрію Бортніку внести зміни до статуту та підготувати всі необхідні документи для подальшого відкриття на території Миляцької ТГ пункту постійного базування бригади швидкої медичної допомоги.

Рівне.

Фото надано автором.