На місці з’ясували, що на річці — до десяти невеликих заторів, більшість із них — на території природоохоронної зони в урочищі Атак.

«Складність ситуації полягає в тому, що ці затори перебувають у межах природно-заповідних територій. У деяких місцях можемо використати спецтехніку і розчистити вже найближчими днями. Однак є ділянки, де це можна зробити тільки вручну, щоб не завдати шкоди довкіллю. Тому чекаємо покращення погодних умов, залучимо екологів, управління ДСНС, водолазів», — сказав за підсумками обстежень перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький.

Слід наголосити також, що на правому березі Боржави в урочищі Атак ростуть дубові та ясенові праліси, які перебувають під охороною держави. Ці дерева сягають і 40-метрової висоти. Це справжній скарб Закарпаття. Також зростають рідкісні червонокнижні рослини. Тому вивільнити заплави річки від сміття тим паче треба. На цьому наполягають в облдержадміністрації, оскільки цей непотріб дошкуляє і екологам Угорщини.

Водночас директор Берегівського держлісгоспу Богдан Шойного в коментарі «Голосу України» додав, що лісівники рекомендують, щоб не порушити цілісну екосистему природоохоронної території парку «Атак», вичищати сміття катерами, а де не можна в такий спосіб, то й руками. Нехай витратиться більше коштів, але збережеться унікальна природа.