П’ятикласниця Валерія Коновалова: «Додайте равликів до овочевих салатів, приправлених гірчицею, олією, соєвим соусом і соком лимона, — вам сподобається».

Про смачну страву, приготовану падчеркою, розповіла Тетяна Попова. Дівчинку вона називає поважно — Валерія Олександрівна. Каже, те, чим вона їх почастувала, стало для Тетяни й Олександра, її батька, неабияким сюрпризом.

«Кухня — це заморока? Неправда!»

— Валерія тримала від нас у секреті приготування, — говорить пані Тетяна. — Можливо, бабуся про це знала. Бо в неї дівчинка брала вино. Побачили страву, коли на стіл подала. Ми були настільки вражені, що словами не передати. Кулінарні здібності Валерія виявляла й раніше. Але страва з равликами, без перебільшення, — це шедевр кулінарії.

Дівчинка взяла великі морквини. Нарізала їх кружальцями. На краях зробила надрізи, аби мали гарний вигляд. Крім моркви, потрібна картопля і капуста броколі. А ще — равлики й червоне вино.

Спершу нарізану кружальцями моркву маринують. З картоплі й капусти броколі готується пюре, його кладуть у посудину й перемішують до однорідної маси.

Равлики використали виду Мюллер. Точніше, взяли тільки печінку (це одна з частинок). Перед тим їх проварили. Потім на сковороді протушкували з додаванням червоного вина. Напій надає насиченого червоно-коричневого кольору і створює специфічний смак. Його доливають у сковорідку наприкінці приготування страви. Тушкувати треба не більш як три хвилини.

Навіть викладку страви зробила оригінально: спершу кружальця моркви, на них пюре, а зверху равлики. Ще й зеленню прикрасила.
— Дуже смачна закуска вийшла, — розповідає Тетяна Попова. — Хрустка морквина, ніжне пюре і м’ясо равликів... Дивуюся, як можна було так вдало поєднати інгредієнти! Утім, дивуватися треба словам Валерії. Коли вона чує від дорослих, що кухня це заморочливо, не розуміє таких. Каже, неправда, бо їй на кухні подобається, дуже любить щось готувати. 

Страви з равликів у них традиційні

За словами Тетяни Попової, равлики в них готують не тільки на свята. Уже два роки, як вони стали однією зі страв у їхньому сімейному меню.

— Відколи наш знайомий Ігор Козак зайнявся їх вирощуванням, маємо можливість споживати таке м’ясо. До речі, я читала, що це єдине м’ясо, яке дозволяється їсти в піст.

Ігор про равликів може розповідати багато. Каже, є чимало нюансів, умови утримання з відповідним температурним режимом, вода, корми. Займався цією справою протягом трьох років. Ще донедавна продавав за кордон. Нині ж ресторани в Європі на карантині...

Дієтолог Ганна Панасюк стверджує, що м’ясо равликів дуже корисне вже тому, що в ньому відсутні холестерин, жири та інші речовини, шкідливі для здоров’я людини. А ось білка міститься більше, ніж у курячому яйці. У ньому є мікроелементи, такі як кальцій, цинк, вітаміни групи А і В. Равлики не викликають алергічних реакцій. Тому таке м’ясо можуть споживати люди, схильні до проявів алергії.

Вінницька область.

Фото надано автором.