У Миколаєві триває перша персональна виставка майстрині.

Жінка, яка родом зі столиці народних промислів — Косівського району Івано-Франківщини, живе та творить у селі Куцуруб Очаківського району Миколаївщини. Любов Мирославівна ще в інституті захопилася технікою розпису, зокрема Петриківського. А згодом опанувала унікальний Таврійський розпис, який пов’язаний з історією та мистецтвом мешканців півдня України, а саме — Кінбурнської коси.


На виставці представлені керамічні вироби.

Після закінчення художньої школи з відзнакою Любов Мирославівна здобула професію виконувача художньо-оформлювальних робіт, закінчила курси Школи народної майстерності при Спілці народних майстрів України, а згодом, працюючи викладачем Куцурубського філіалу Очаківської дитячої школи імені Р. Судковського, вирішила опанувати ще одну творчу спеціальність у Миколаївській філії Київського національного університету культури і мистецтв. По закінченні вишу продовжила навчати дітей декоративного розпису та образотворчого мистецтва. Нині Любов Паранюк навчає Таврійського розпису всіх охочих, проводить майстер-класи, бере участь у фестивалях та конкурсах.

Особлива магічність цього розпису не лише дарувала естетичну насолоду, виконувала функцію оберега, а й передавала нащадкам закодовану в мазках інформацію від пращурів. У візерунках Таврійського розпису переважає морська, рослинна та тваринна тематика. Майстрині зображали те, з чим стикалися у буденному житті. А ще Таврійський розпис має в підґрунті безліч легенд. Є така кінбурнська легенда: якось до берега прибило човен, в якому був дідусь, накритий вітрилом. Він був дуже доброю людиною, залишився на Кінбурні, творив добрі справи. То був Святий Миколай. У роботах Любові Паранюк домінує образ Оранти, родинного Дерева, Матері-Берегині.

Любов Паранюк робить добрі справи своїм мистецтвом та вважає, що Таврійський розпис має стати цікавинкою Причорноморського краю. Його слід використовувати для популяризації мистецтва півдня країни, виготовлення сувенірної продукції, залучення до місцевих курортів туристів. На виставці, яка працюватиме до 26 квітня, — 60 робіт: соломоплетіння, Таврійський та Петриківський розписи, батик та кераміка. Майстриня вдячна обласному творчому об’єднанню «Прибужжя» та обласному центру народної творчості, які розгледіли її талант.

Саме Миколаївський обласний центр народної творчості видав збірку «Таврійський розпис», яка ввібрала в себе унікальну інформацію з історії розвитку, особливості техніки і стилю декоративного розпису, народженого на теренах нашого Причорноморського краю. За збереження і популяризацію яскравого та самобутнього елементу культурної спадщини «Таврійський розпис Миколаївщини» творча група центру, до якої увійшла і Любов Паранюк, отримала обласну культурологічну премію імені Миколи Аркаса.

Фото автора.