Нині такі діти утримуються в лікарнях, які, як правило, перевантажені. Крім того, потрібна саме комплексна реабілітація. «І що раніше вона почнеться — то краще для здоров’я дитини. Нерідко потрібна просто допомога: наприклад, поки в мами не мине депресивний стан, забрати дитину й забезпечити їй медичне спостереження, вихователів. А вже потім мама зможе її повернути собі», — вважає начальник служби у справах дітей міськради Наталя Сиворакша.

Тому було вирішено створити відділення, куди таких дітей можна терміново відправити, поки їх не віддадуть родичам, опікунам, улаштують до дитячого будинку сімейного типу або прийомну сім’ю.

Створити його вирішили на проспекті Інженера Преображенського, 3, де вже є комплекс, розрахований на чотири дитячі будинки сімейного типу. Тут є невикористані приміщення, які й реконструюють під відділення: воно стане структурним підрозділом Центру соціальної підтримки дітей і сімей «Затишна домівка».

Як розповіли в міськраді, вже підготовлено проект реконструкції, проведено тендер і укладено договір із підрядником. Першу чергу робіт, що передбачає утеплення, ремонт покрівлі, фасаду, заміну вікон, встановлення внутрішніх перегородок, ремонт цоколя й вимощення, планується завершити влітку. Далі виконають внутрішні роботи. Після цього відділення обладнають необхідним. Приймати дітлахів тут зможуть із наступного року.

«Ми все продумали так, щоб створити для дітей максимально домашні умови. Забезпечимо логопедом, дефектологом, реабілітацією в психолога», — розповіла Наталя Сиворакша.

На першому поверсі розміщуватимуться невеликі спортивний і актовий зали, кабінети психолога, логопеда, харчоблок тощо. З дітьми працюватимуть вихователі. На другому — будуть спальні. Також на першому поверсі надалі може бути обладнаний блок для дітей віком до двох років. Заплановано й благоустрій прилеглої території.

Створення відділення фінансується з міського бюджету. Його орієнтовна вартість становить майже 27 мільйонів гривень.

До речі

Відділення буде розраховано на 30 дітей. Діти віком від двох до 18 років зможуть тут перебувати до дев’яти місяців, поки їх не влаштують в інші форми виховання або не повернуть родичам після поліпшення ситуації в родині. За потреби надалі планується створити можливість для перебування тут дітей і віком до двох років.

Запоріжжя.

Фото Запорізької міськради.