На знімку (зліва направо): Валентин Бжезицький, Артем Грушко, Валентин Сірак, Олександр Война.

До річниці спецоперації знято документальний фільм «Звільнення Харківської ОДА». Його прем’єра відбулася у розташуванні полку, що дислокується у місті Калинівка на Вінниччині. Про це розповів «Голосу України» прес-офіцер полку капітан Микола Коваль.

«Стрічка документальна, базується на спогадах безпосередніх учасників подій, саме в цьому її головна цінність, — каже капітан Коваль. — У залі були присутні безпосередні учасники тієї операції. Надалі це стане традицією — демонструвати картину у такий день для гвардійців, які прибуватимуть і на строкову службу, і за контрактом. Вони мають знати про сміливість попередників, які своїми діями не дали можливості втілити план сепаратистів і їхніх російських кураторів — створити так звану Харківську народну республіку».

Один з епізодів розповідає про те, як знімали російський прапор, що його почепили сепаратисти на будівлі ОДА. Зробив це майор Артем Грушко (тоді він був у званні капітана. — Авт.).

«Успіху проведення операції сприяла її раптовість, — каже майор Грушко. — Ми прибули у Харків на автобусах на світанку і одразу розпочали операцію, миттєво розсипалися по поверхах. Ті, хто забарикадувався у приміщенні, не розуміли, що сталося. Тоді затримали 67 сепаратистів.

На стороні «ягуарівців» був також фактор часу. Основні сили бойовиків ще не підійшли до приміщення.

П’ятеро бійців отримали ордени «За мужність» III ступеня: полковник Сергій Трофименко, підполковник Валентин Сірак, капітан Артем Грушко (нині майор), молодший лейтенант Олександр Война (нині старший лейтенант) та старший прапорщик Валентин Бжезицький. Кажуть, це нагороди не тільки їм, а всім тим 200 побратимам, які брали участь у спецоперації.

Фото 2014 року з архіву Василя Бабія.