На місці катастрофи.

Днями, як повідомляв «Голос України», в Ірані було висунуто звинувачення у цій справі 10 особам. 17 березня влада цієї країни представила остаточний звіт щодо розслідування катастрофи літака авіакомпанії МАУ. В документі йдеться, що літак знищили через помилку оператора протиповітряної оборони, який визначив його як «ворожу ціль». Проте і в офіційного Києва, й у міжнародної спільноти залишаються серйозні підозри щодо ретельності та достовірності іранського розслідування. Утім, критику звіту в Тегерані сприйняли болісно. Вчора Міністерство закордонних справ України прокоментувало ситуацію, що складається. Зокрема, в офіційному коментарі зовнішньополітичного відомства зазначено: «Замість того, щоб взяти до уваги об’єктивні зауваження, що ґрунтуються на міжнародному досвіді розслідування авіакатастроф, іранська сторона вдалася до безвідповідальних звинувачень у неконструктивності української сторони».

На думку українського МЗС, іранська сторона маніпулює, коли каже, що під час двох раундів переговорів було надано пояснення щодо причин катастрофи. «Ці причини мало б офіційно підтвердити і технічне розслідування, яке Іран повинен був проводити відповідно до норм міжнародного права, і в фінальному звіті, що був опублікований лише в березні цього року — через понад 14 місяців з дня катастрофи, Іран наполягає на версії людської помилки як єдиній правильній. При цьому відсутній аналіз причин і ланцюга подій, що призвели до неї, якщо така помилка справді стала фатальною. Це не могло не викликати справедливого обурення і розчарування української сторони», — пояснюється в коментарі.

При цьому в документі додається, що Україна налаштована на ґрунтовне і конструктивне співробітництво з Іраном. «Сам лише факт подачі понад 90 сторінок коментарів до проекту фінального звіту за результатами технічного розслідування, переданих Ірану в лютому нинішнього року, є достатнім доказом цього. Нагадаємо, що коментарі України враховані не були. Україна не прийме на віру будь-яку озвучену, але не підтверджену реальними доказами, версію збиття PS752. Іран, натомість, всіма силами намагається просунути вигідну для себе версію про людську помилку, і що дивує, навіть не намагається проаналізувати причини, які призвели до фатальної помилки, якщо вона справді була причиною катастрофи. Це означає, що правильні висновки не будуть зроблені, й безпека цивільної авіації не покращиться. Це також означає, що будь-яке цивільне судно в повітряному просторі Ірану може в будь-який момент бути збитим і повторити долю PS752», — попереджають дипломати.

Іншим і не менш яскравим прикладом невиконання Іраном своїх міжнародно-правових зобов’язань, який наводить МЗС України, став украй низький рівень співробітництва між слідчими і правоохоронними органами в рамках Договору про надання взаємної правової допомоги в цивільних та кримінальних справах між Україною та Іраном, а також Монреальської конвенції 1971 року. Українська сторона зі ЗМІ дізналася про десятьох осіб, яким пред’явлено звинувачення у зв’язку зі збиттям українського літака. Іран в рамках зазначених механізмів не повідомив Україну, незважаючи на численні запити, ані про імена та посади цих осіб, ані навіть про статтю, яка їм інкримінується.

«Попри це, найголовніше, що Іран заборгував родинам загиблих, — це правда, — наголошується у коментарі МЗС. — Україна черговий раз підкреслює свій твердий намір зробити все можливе для її розкриття. Україна також вірить, що у керівництва Ірану достатньо сміливості, мудрості та далекоглядності не тільки для того, щоб взяти на себе відповідальність за катастрофу, але і щоб прийняти всі її наслідки».

Вл. інф.

Фото isna.ir