На знімку: такий вигляд мав берег Західного Бугу біля села Новоугрузьке в травні 2016 року. Відтоді ситуація лише погіршилася.

«Західний Буг наступає» так називалася стаття, опублікована в «Голосі України» 24 березня. У ній йшлося про те, що внаслідок підмиву правого берега Західного Бугу Україна втрачає свою територію, оскільки кордон із Польщею проходить серединою річки. Таких ділянок на території області 52 і їхня протяжність — 24,5 кілометра. Цю проблему, а також питання обміління Шацьких озер та шляхи їх вирішення обговорили під час круглого столу, що відбувся 5 квітня 2021 року у Волинській ОДА за участю голови Державного агентства водних ресурсів України Валентина Шліхти.

— Обидва питання, — переконаний голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко, — є надзвичайно важливими і мають загальнодержавне значення. Саме тому обл-держадміністрація неодноразово зверталася з відповідними листами до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Міндовкілля та Держводагентства. Щодо Шацьких озер, то загалом ми встановили кілька причин обміління, ба більше — напрацювали й план дій, аби уникнути погіршення ситуації. Аналогічна ситуація і з питанням берегової ерозії Західного Бугу, яке також треба вирішити, бо щовесни ми втрачаємо свої території. Однак у реалізації всього комплексу заходів нам необхідна допомога на державному рівні, зокрема, у фінансуванні. Бо реалізувати все без підтримки з державного бюджету дуже складно.

— Саме ці питання справді є стратегічними, — вважає голова Державного агентства водних ресурсів України Валентин Шліхта. — Адже Волинь є транскордонною областю, де кордон проходить руслом річки. Таких областей в Україні п’ять. Щодо Волині, то це регіон, який має цілу низку питань стратегічного значення. З одного боку — це багатий на водні ресурси регіон. І йдеться не лише про Шацькі озера, які є перлинами України, а й про велику кількість річок, які потребують особливої уваги й повинні бути збережені для майбутніх поколінь. І другого боку — це транскордонний регіон, де також є низка проблем транскордонного характеру, котрі ми маємо розв’язувати на всіх рівнях. У цьому числі й втрата земель через берегову ерозію Західного Бугу. Ми її вже обговорювали на рівні Кабінету Міністрів України, з народними депутатами, відзначали пріоритетність вирішення цих питань.

Про причини обміління Шацьких озер та шляхи вирішення цього питання та про заходи, необхідні для берегоукріплення річки Західний Буг, учасників круглого столу поінформував начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Валентин Кухарик. Серед основних причин обміління Шацьких озер, як відзначив він, — кліматичні зміни, неконтрольоване водокористування, відсутність централізованої системи водопостачання і водовідведення, застаріла і неефективна меліоративна система, розробка Хотиславського кар’єру в сусідній Республіці Білорусь, недотримання водного законодавства.

Щодо берегоукріплення річки Західний Буг, то, за словами Валентина Кухарика, для цього необхідно відвести землю. Так, на сайті ДПСУ опубліковано проект Концепції Державної цільової правоохоронної програми облаштування державного кордону щодо будівництва інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій Державної прикордонної служби України на період до 2031 року. Саме в цьому документі й приписано шляхи й способи розв’язання проблеми.

Підбиваючи підсумки круглого столу, Валентин Шліхта зазначив, що з пропозиціями, висловленими під час засідання, необхідно звернутися до Кабінету Міністрів України. Це сприятиме прийняттю відповідних цільових програм.

Прикро, що на засідання круглого столу не запросили журналістів, які висвітлюють природоохоронні теми. Гласність у цій справі — теж стимул для чиновників діяти активніше. Адже обговорювані в Луцьку проблеми давно відомі фахівцям із Державного агентства водних ресурсів України.

Луцьк.

Фото автора.