Про це повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради Григорій Прохоренко. «Нам було вкрай важливо дізнатися, з якими проблемами стикаються в комунальному господарстві поляки, як їх вирішують», - зазначив він. Григорій Прохоренко розповів, що Конінській повіт утричі менший за місто Чернівці за чисельністю населення, та в 1,8 разу - за площею. Повіт розділений на три округи. В кожному з них працюють комунальні спілки, або приватні компанії.

«У договори з приватними компаніями закладені найсуворіші санкції, які дозволяють контролювати діяльність цих підприємств та не допускати халатного ставлення до роботи. Прибирається місто в основному механізованим способом, проте це можливо через якісну інфраструктуру, а саме - відремонтовані дороги і тротуари. Враховуючи наші умови, прибирати все місто механізованим способом поки неможливо, проте цей процес потрібно починати. Що стосується сміття - то, як і в усіх європейських країнах, влада діє у двох напрямах. Це прибирання міста, з одного боку, і жорсткі штрафи за викидання сміття у недозволеному місці, з другого. Мінімальний штраф - 500 злотих, що в наших умовах дорівнює приблизно 3 500 гривень», - пояснив Григорій Прохоренко.

За його словами, Конін покритий відеоспостереженням, є ситуаційна кімната, яка дозволяє стежити за порушеннями в місті. За порядком стежать 30 осіб, вони ж оперативно виїжджають і накладають штрафи на порушників.

Навіть у невеликому Коніні є сміттєспалювальний завод. Те, що не спалюється, сортується, оскільки спалювання однієї тонни відходів коштує дорого.

За словами Г. Прохоренка, у польському місті є і комунальна структура, яка займається дикими тваринами. Їх у разі необхідності лікують і після повного одужання відпускають у дику природу.

Фото з відкритих джерел.