Умовляння керівника аеропорту й погрози міністра інфраструктури віддати всіх під суд за зупинення роботи стратегічного об'єкта не похитнули позиції страйкарів. У цьому міністр Белінда Баллуку вбачає елементи обміркованої політичної акції перед парламентськими виборами, які мають відбутися в країні за два тижні.

Тому владі Албанії довелось вжити екстраординарних заходів для поновлення роботи аеропорту імені матері Терези. У четвер військова поліція і сили швидкого реагування взяли під контроль усі його служби, а також запропонували страйкарям залишити робочі місця. Уже після обіду їх зайняли турецькі авіадиспетчери, які напередодні прилетіли до столиці Чорногорії, а потім оперативно були доставлені в Тирану. Невдовзі приватний албанський телеканал Top Channel повідомив, що аеропорт відновив роботу й почав приймати та відправляти літаки з дипломатичними, гуманітарними, військовими вантажами. У п'ятницю відновилися вантажні й пасажирські польоти.

А 65 працівників аеропорту, які страйкували, не тільки втратили роботу, яка за албанськими мірками оплачувалася достатньо високо, передбачала зайнятість лише 17 днів на місяць, або 205 днів на рік, а й можуть постати перед судом. Міністр попереджала їх, що вони відповідатимуть за багатогодинний простій важливого для країни об'єкта.

Щоправда, всі відсторонені від роботи авіадиспетчери готові через суд відновлюватися на роботі. Вони категорично відкидають обвинувачення в тому, що це була політична акція. І наполягали лише на тому, щоб рада правління аеропорту чітко виконувала умови колективного трудового договору й надала прозорий фінансовий звіт за 2020 рік з поясненням, на що витратилися кошти від скорочення їхніх зарплат. Вимогу про включення представника авіадиспетчерів до ради правління аеропорту також не можна вважати політичною.

Албанські ЗМІ не виключають, що владі доведеться давати задній хід - адже турецькі авіадиспетчери не зможуть і не будуть постійно працювати в Тирані, а підготовка нових фахівців потребуватиме багато часу.